Osječko-baranjska

[VIDEO] VRAĆANJE STAROG SJAJA

Obnova Galerije likovnih umjetnosti

Osječka Europska avenija poznata po secesijskim zgradama jedan je od brendova grada, no i ovdje su godine i ratna razaranja učinila svoje, te su neka od pročelja poznatih građevina izgubila svoj sjaj. No, srećom, jednoj od njih, zgradi Galerije likovnih umjetnosti taj će sjaj uskoro biti vraćen.

Galerija likovnih umjetnosti Osijek   FOTO:Screenshot STV
Piše: Republika.eu

Lokacija u jednoj od najljepših ulica u Hrvatskoj ima i svoju cijenu, a to je skupa i komplicirana obnova zbog brojnih zahtjeva konzervatora. Galerija likovnih umjetnosti jedan je od zaštićenih spomenika kulture grada Osijeka, a kako je u Domovinskom ratu '91 i '92 pretrpjela značajna oštećenja, bila joj je potrebna potpuna obnova pročelja. Osječko-baranjska županija, koja je osnivač ustanove Galerija likovnih umjetnosti pristupila je obnovi 2010. godine, a prvi korak bio je zatražiti mišljenje konzervatorskog odjela.

Projekt je financijski vrijedan milijun i sto tisuća kuna, a u obnovi pročelja Grad Osijek sudjeluje s tristo tisuća kuna. Gradonačelnik Bubalo naglasio je kako je jedan od ciljeva gradske uprave uređenje nekoliko ulica u središtu grada – Europske avenije, Kapucinske, Županijske, Radićeve i Ulice Republike. 

Najavio je i kako će u tu svrhu biti izmijenjen i komunalni red. Izvođač radova na uređenju pročelja Galerije likovnih umjetnosti je tvrtka Gradnja, a iako je planirani rok za dovršetak do kraja ove godine, očekuje se kako bi novo pročelje moglo biti dovršeno već do kraja listopada.