Brodsko-posavska

MINISTARSTVO

Nema izvanrednog stanja u Slavonskom Brodu

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode priopćili su da nema zakonske osnove za proglašenje izvanrednog stanja u Slavonskom Brodu. Zbog jutrošnjih događaja Rafineriji Brod je upućen dopis u kojem je zatraženo hitno očitovanje: je li u radu Rafinerije došlo do nepredviđenih aktivnosti koje bi mogle biti uzrokom tako naglog povećanja koncentracije suporovodika.

Rafinerija   FOTO:Rafinerija Brod
Piše: Media Servis

U jutarnjim satima izmjerene su visoke satne koncentracije sumporovodika u Slavonskom Brodu, a iz komunikacije s građanima i Udrugama Minsitarstvo je dobilo i informaciju o izuzetno snažnom neugodnom mirisu. Provjerena je, kažu, ispravnost rada mjerne postaje i potvrđeno je da postaja radi ispravno.

"Slijedom upita iz jedne od udruga je li moguće proglasiti izvanredno stanje, navodimo da se prema propisima kojima se uređuje kvaliteta zraka, za sumporovodik kritične vrijednosti ne određuju, stoga niti za proglašenje izvanrednog stanja nema zakonske osnove. Sukladno međunardonim propisima i propisima Svjetske zdravstvene organizacije, vrijednosti koje se mjere za sumporovodik vezane se uz razinu smetnje izazvane neugodnim mirisom i po SZO više od tisuću puta su niže od koncentracija kod kojih Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je moguć utjecaj na zdravlje.

Primjer u kojem bi bilo moguće proglašenje izvanredne situacije: za razliku od sumporovodika, za primjerice sumporov dioksid, propisana je satna kritična vrijednost od 500 mikrograma i proglašenje izvanredne situacije ukoliko takva koncentracija traje tri sata uzastopno", priopćili su iz Ministarstva.

No budući da je satna koncentracija sumporovodika koja je jutros izmjerena na postaji u Slavonskom Brodu iznosila 126.3 ug/m3 te da je u to vrijeme zabilježeno slabo strujanje vjetra južnog smjera, iz smjera rafinerije prema Slavonskom Brodu, u ime Kopredsjedatelja Radne skupine RH-BiH, pomoćnika ministra prof.dr.sc. Gorana Heffera, Rafineriji Brod je upućen dopis u kojem je zatraženo hitno očitovanje: je li u radu Rafinerije došlo do nepredviđenih aktivnosti koje bi mogle biti uzrokom tako naglog povećanja koncentracije suporovodika.