Politika

KONAČNA VERZIJA

Na Vladi zakon o PDV-u

Konačna verzija zakona o PDV-u danas će se naći na sjednici Vlade. Njime se, između ostalog, propisuje ukidanje oslobođenja od plaćanja PDV-a za slobodne umjetnike, ali i hrvatske branitelje i to pri uvozu osobnih automobila i opreme za obavljanja gospodarske djelatnosti.

Slavko Linić   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Predstavljajući nacrt Zakona o PDVu u ožujku, ministar financija Slavko Linić pojasnio je neke od glavnih promjena koje će pogoditi umjetnike, ali i branitelje…

'Do sada su slobodni samostalni umjetnici bili oslobođeni, od sada više ne, morat će ući u sustav obračuna PDVa i to ako imaju prihode iznad 230 tisuća godišnje. Isto tako nema više oslobođenja za pojedine uvoze vjerskih zajednica, i uvoze automobila za branitelje, koji su sada bili oslobođeni. Te olakšice više ne možemo imati', istaknuo je Linić u ožujku.

Linić je izgleda popustio i glazbenicima, odnosno, našli su se na pola puta. Naime od 1. srpnja prema ovom zakonu na ulaznice za koncerte u Hrvatskoj plaćat će se snižena stopa PDV-a od 10 posto. Iako su glazbenici i organizatori koncerata tražili da to bude ipak najniža stopa od 5 posto kako bi bili konkurentni sa zemljama EU, Ministarstvo im nije udovoljilo baš kao ni prijedlogu da se snižena stopa PDV-a naplaćuje i na elektroničke medije ali i HINU.

Inače, od 1. siječnja 2015. građevinsko zemljište postat će predmet oporezivanja PDV-om kada ga isporučuje porezni obveznik. Primjenom zakona, procjenjuje Vlada, smanjili bi se prihodi državnog proračuna za otprilike 505 milijuna kuna za šest mjeseci ove godine, dok se u idućim godinama očekuje smanjenje prihoda proračuna za otprilike milijardu i 10 milijuna kuna godišnje. Pred ministrima će biti i prijedlog zakona o tržištu toplinske energije kojim se uvodi obveza ugradnje mjerila toplinske energije, a krajnji rok za ugradnju je 31. prosinca 2016.