EU

RECESIJA U EUROZONI

Srušen novi negativni rekord, tone i Hrvatska

Gospodarstvo eurozone palo je i u prvom tromjesečju ove godine, pa je aktualna recesija postala najduža od kada je uveden euro, a to povećava rizike i za hrvatsko gospodarstvo.

Jose Manuel Barroso i Angela Merkel   FOTO:Jens Buettner/DPA/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Eurostat je jučer objavio podatke o bruto domaćem proizvodu 17-člane eurozone - u prvom tromjesečju gospodarstvo palo za 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal. U četvrtom lanjskom tromjesečju BDP je pao 0,6 posto. To je šesti kvartal zaredom kako gospodarstvo eurozone slabi. Posljedica je to dužničke krize, koja traje već četvrtu godinu i koja je mnoge članice tog bloka navela na uvođenje strogih mjera proračunske štednje. 

"Eurozona je na kritičnoj točki. Nužno je što prije pronaći ravnotežu između štednje i mjera za poticanje rasta gospodarstva," upozorava Nick Matthews, ekonomist u londonskoj tvrtki Nomura International. 

Na ozbiljnost krize upozorila je nedavno i Europska komisija procjenom da će u ovoj godini gospodarstvo eurozone oslabiti dodatnih 0,4 posto, nakon lanjskog pada za 0,6 posto, dok bi stopa nezaposlenosti mogla dosegnuti rekordnih 12,2 posto. 

Komisija očekuje da će se gospodarske aktivnosti u prvom kvartalu stabilizirati, sredinom godine napraviti zaokret prema rastu, koji bi se sljedeće godine trebao ubrzati. Za osam od 17 zemalja eurozone Komisija u ovoj godini očekuje nastavak recesije, između ostalog u Francuskoj i Italiji, dok bi njemačko gospodarstvo, najveće u Europi, moglo stagnirati. Kako se produbljuje recesija u eurozoni, tako rastu i rizici za hrvatsko gospodarstvo. 

Zbog toga je Europska komisija nedavno povećala procjenu pada hrvatskog BDP-a u ovoj godini s 0,4 na 1 posto. U prilog tomu ide i činjenica da je u prva tri mjeseca ove godine izvoz Hrvatske pao za 7,9 posto.