Gospodarstvo

MINISTAR FINANCIJA

Od 1. srpnja više nećemo pokrivati gubitke

Na Vladi danas i Nacrt prijedloga zakona o transparentnosti tokova javnih sredstava.

Slavko Linić   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Ministar financija Slavko Linić pojasnio je da zbog usklađivanja s EU moramo popisati sve račune i propisati kako se vodi računovodstvo kod onih koji primaju sredstva iz državnog proračuna. Za one koji to ne budu dobro raditi, propisane su i kazne, rekao je Linić.

"Ali da bi taj zakon i direktiva bili puno jasniji, potrebno je reći, da, od 1.7. više neće biti moguće otplaćivati avione kao što smo to činili do sada, niti pokrivati gubitke koji se ostvaruju zato što imamo veće rashode u prijevozu putnika avionom, nego što imamo prihode. To nije javna djelatnost, to je tržna djelatnost, ta kompanija mora biti na europskom tržištu mora biti konkurentna. U ovom trenutku čak imamo problem što je bivša Vlada zaboravila plaćena jamstva unijeti u kapital, pa sad više niti ne možemo ono što smo platili unijeti u kapital jer se to smatra nelojalnim ulaganjem", rekao je Linić.

Od 1. srpnja netko mora shvatiti da će sam zarađivati u prijevozu putnika ili ne može opstati, poručio je Linić koji je, kako je rekao, zgranut izjavama čelnika sindikata koji su sada zabrinuti zbog stanja u Hrvatskim željeznicama.

"Sve što se tiče Hrvatskih željeznica, modernizacije, neovisno radi li se o infrastrukturi, vagonima, lokomotivama, 2004. godine je bivša vlast ukinula i zabranila modernizaciju. I što smo radili? Mi smo novac koji moramo osiguravati za infrastrukturu, jer je infrastruktura javno dobro, prelijevali u plaće", kazao je ministar financija.

Nadovezao se i premijer Zoran Milanović rekavši da bivša Vlada nije zaboravila s menadžmentom subvencioniranih kompanija sklopiti milijunske menadžerske ugovore.

"Mi smo to morali isplatiti, milijunske, i u zrakoplovne kompanije. Jel tako ministre?", pitao je Milanović ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaša Dončića.
"Tako je",
odgovorio je Hajdaš Dončić.
"4 milijuna kuna bruto. Dakle, firma koja radi gubitke i ne može bez države, kojoj država vraća rate kredita za avione, ima ju praktički na državnom proračunu, ta firma je imala predsjednika Uprave, koji u slučaju prekida ugovora, a ugovor je prekinut zbog neuspješnog poslovanja, ima pravo na otpreminu od bruto, mislim 4 milijuna kuna, nemojte me držati za riječ. Riječ je o enormnim iznosima. To je bilo potpuno normalno. Sadašnja Uprava to nema. Ti ljudi rade za plaću i ništa više. Jel to javnost zna, ne zna"
, istaknuo je Milanović.