Događanja

BEZ POTPORE MINISTARSTVA

Ide li predizborna kampanja preko kulture i OLJK-a?

Osijek u Europsku uniju ulazi Osječkim ljetom kulture, najvećom i najvažnijom kulturnom manifestacijom kontinentalne Hrvatske.

Ministrica kulture, Andrea Zlatar Violić   FOTO:Nikola Cutuk/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

No, ove godine prvi puta Ministarstvo kulture ne podržava program popularnoga OLJK-a, a prvi puta ministar, odnosno ministrica, nije član počasnoga odbora Manifestacije.

Prošle je godine Osječko ljeto kulture obilježila nagrađivana predstava Unterstadt. No, unatoč kvalitetnom i od struke priznatom programu, tu manifestaciju ove godine ni na koji način ne podržavaju Ministarstvo kulture ni aktualna ministrica.

"Imali ste neki dan priliku vidjeti, kada su bili Dani vina i turizma, da je ministrica kulture došla i napravila politički skup u Muzeju Slavonije, što nije viđeno nikada, za vrijeme bilo koje partije. Smatram da se politički skupovi ne trebaju raditi u prostorima muzeja. Ministrica je objasnila da je podrška OLJK-u 'sukob interesa'. Očito, nezadovoljna odazivom djelatnika iz kulture, odlučila je ne dati podršku Osječkom ljetu kulture", rekao je gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo.

Ministrica je odbila i biti u počasnom odboru manifestacije, što su bili svi dosadašnji ministri.

"No ono što je još gore je što neće  financijski poduprijeti OLJK. No, zahvaljujem i Mađarima, Austrijancima, drugim našim međunarodnim prijateljima koji pomažu Osječko ljeto kulture ove godine", rekao je Bubalo  i zaključio da, premda je predizborno vrijeme, ne treba Ministarstvo tako nastupati.

U svakom slučaju, pred nama je Osječko ljeto kulture bogatije i zanimljivije nego ikada prije.

"Grad Osijek ulaže 650.000 kuna, Županija i sponzori došli su do potrebnih 735.000 kuna", navela je Danijela Lovoković, zamjenica gradonačelnika Osijeka.