Društvo

ĐAKOVAČKO-OSJEČKA NADBISKUPIJA

Papa Franjo udijelio palij novom đakovačko-osječkom nadbiskupu mons. Đuri Hraniću!

Tijekom današnje mise u Rimu, papa Franjo je tradicionalno podijelio palij novim nadbiskupima, među kojima i mons. Đuri Hraniću kojeg je sredinom travnja imenovao đakovačko-osječkim nadbiskupom.

Papa Franjo i nadbiskup Đuro Hranić   FOTO:Printscreen Vatikan TV
Piše: Republika.eu/IKA

Treba apsolutno prevladati sukobe koji ranjavaju Crkvu, istaknuo je papa Franjo u propovijedi tijekom mise, koju je jutros služio u bazilici sv. Petra prigodom proslave svetkovine sv. Petra i Pavla. Tom je prigodom Sveti Otac podijelio trideset i četvorici novih nadbiskupa metropolita iz raznih krajeva svijeta, među kojima je bio i jedan Hrvat, imenovani đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, palij, simbol povezanosti s Petrovim nasljednikom.

Na misi je uz mnoštvo vjernika iz nadbiskupija iz kojih potječu nadbiskupi metropoliti, sudjelovalo i izaslanstvo Carigradskog ekumenskog patrijarhata, koje je Papa izričito pozdravio tijekom nagovora prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, a nakon Angelusa posebno je pozdravio narod Srednje Afrike, koji je – prema njegovim riječima – izložen velikim kušnjama na svom putu vjere i nade te pozvao nazočne vjernike da se mole za to pučanstvo.

Novim metropolitima, kojima je predao palij, Papa je preporučio da ne podlegnu logici ljudske moći. Uloga, crkvena Petrova služba, temelji se na ispovijedanju vjere u živoga Isus Krista Sina Božjega. To je ostvarivo milošću, koja je darovana odozgo, podsjetio je Papa metropolite i upozorio na opasnost da se misli i ponaša na svjetovan način. Kada dopustimo da u našim mislima i osjećajima prevlada ljudska logika i ne dopustimo da nas poučava i vodi vjera za Boga tada postajemo kamen spoticanja.

Inače palij je liturgijski znak što ga nose nadbiskupi i metropoliti, a označava poseban vid zajedništva nadbiskupa i Pape.

Simbolika palija iznimno je bogata i biblijski utemeljena. Označava biskupa koji svojom službom nasljeđuje Krista, Dobroga Pastira koji na svojim ramenima podiže i nosi izgubljenu ovcu. Palij ujedno označava i Jaganjca, raspetoga i probodena za spasenje svih ljudi.

Uobičajeno, palije novim nadbiskupima podjeljuje Papa o svetkovini apostolskih prvaka, Sv. Petra i Pavla, a što je danas učinio i papa Franjo.