Ostalo

NOVI - STARI PREDSJEDNIK USTAVNOG SUDA

Branko Hrvatin prisegnuo na treći mandat

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin prisegnuo je predsjedniku Ivi Josipoviću na svoj treći mandat.

Branko Hrvatin prisegnuo na treći mandat   FOTO:Sanjin Strukić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Tom je prilikom istaknuo da hrvatsko pravosuđe zadovoljava standarde Europske unije, ali da još uvijek treba raditi na odgovornosti svakog pojedinog suca i sudbene vlasti u cjelini, te na stručnosti i učinkovitosti.

"Morat će se raditi na redukciji sudova odnosno smanjenju broja općinskih sudova, vjerojatno i županijskih sudova. To je jedna organizacijska stvar, ali svakako učinkovitost mora biti veća", poručio je Hrvatin.

Novi-stari predsjednik Vrhovnog suda ponovio je da je zadovoljan što je hrvatsko pravosuđe za 50 posto smanjilo broj neriješenih predmeta godišnje, sa milijun i 600 tisuća na 790 tisuća, ali da ne može biti zadovoljan zbog postojanja desetak godina starih predmeta.

"Sve što smo napravili dobro pada upravo na takvim predmetima. Ja ne kažem da je sudstvo svaki put odgovorno za svaki takav predmet. Ima i objektivnih razloga kao što je niz ostavinskih rasprava naših državljana u Argentini, Čileu i tako dalje, međutim ima veliki broj predmeta koji neosnovano stoje pred našim sudovima i spori su", rekao je Hrvatin.