Brodsko-posavska

ZDRAVLJE STANOVNIKA SLAVONSKOG BRODA NIJE UGROŽENO

Zmajlović želi kraći rok modernizacije rafinerije u B.Brodu

Zdravlje stanovnika Slavonskog Broda nije ugroženo, pokazala je analiza polugodišnjeg praćenja onečišćenja izazvanog radom rafinerije u susjednoj BiH.

Rafinerija u B. Brodu   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Iako su mjerna postaja, ali i nosevi Brođana proteklih šest mjeseci uhvatili nekoliko prekoračenja srednjih dnevnih vrijednosti neugodnog sumporovodika, ona su još uvijek u dozvoljenim, zakonom propisanim granicama. Kvaliteta zraka je zbog blizine rafinerije lošija nego bi trebala biti, no Sonja Vidić iz DHMZ-a tvrdi - zdravlje građana ni u jednom trenutku nije ugrožena.

"DHMZ na području RH prati stanje kvalitete zraka na 24 lokacije. S izuzećem H2 S-a (sumporovodik), ne razlikuje se bitno od onog u Slavonskom Brodu. U nekim gradovima i mjestima je još i lošije, jer su lokalni uvjeti drugačiji", pojašnjava Vidić.

U rujnu bi Slavonski Brod trebao dobiti privremenu, mobilnu mjernu postaju, a istu su obećali postaviti i u postrojenju preko Save.

Mihael Zmajlović ponavlja da je rješavanje onečišćenja priroritet Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Uz skori, prvi radni sastanak radne skupine s inspekcijom BiH, najavio je i razgovore o sa Zarubežnjeftom.

"Dakle, radi se na tome da se vlasnici rafinerije obvežu da i rokovi koje su dali za modernizaciju skrate na najmanju moguću mjeru, odnosno da se ispitaju mogućnosti da se taj plan skrati u odnosu na ono što su izdane dozvole u BiH", rekao je Zmajlović i podsjetio da je spomenuti rok 2015. godina.