Društvo

ZEMLJA SIROMAHA I MILIJUNAŠA

Na svakih 17 tisuća stanovnika dolazi jedan - multimilijunaš

Najava iz Vlade da ove i iduće godine više ne namjerava kresati državni proračun potpuno je ispravna, jer bi u tom slučaju morala smanjivati ne samo proračunske plaće nego mirovine i socijalna davanja.

Ilustracija   FOTO:Marko Lukunić/Večernji list
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Zbog toga bi nastradali najsiromašniji i socijalno najugroženiji građani, kojih je u našoj državi znatno više od europskog prosjeka.

Hrvatska se ubraja među države s najvećim socijalnim razlikama u Europskoj uniji. Među bivšim komunističkim državama ona je rekorder po udjelu siromašnog stanovništva, ali i po broju bogataša po stanovniku, prema inozemnim podacima.

Ugroženo 1,3 milijuna ljudi

U našoj zemlji trenutačno živi 260 multimilijunaša, čije osobno bogatstvo iznosi više od 30 milijuna američkih dolara, ili najmanje 171 milijun kuna - prema nedavno objavljenim podacima konzultantske kuće Wealth-X, u izvješću World Ultra Wealth Report 2012-2013. Istodobno, u Hrvatskoj je siromaštvom ugroženo čak 1,3 milijuna ljudi, ili 30,7 posto stanovništva, prema podacima Eurostata. U Europskoj uniji više je siromašnih samo u Litvi, gdje taj postotak iznosi 31,8, dok se u najvećem broju zemalja njihov udio u stanovništvu kreće od četvrtine do petine. Prosjek u EU iznosi 26,3 posto.

Budući da je mala zemlja, Hrvatska nema najveći ukupni broj multimilijunaša među zemljama srednje i jugoistočne Europe. Znatno više njih živi u Poljskoj (775), u Mađarskoj (365), dok ih Češka ima isto kao i Hrvatska, ukupno 260. Međutim, sve te zemlje imaju znatno veću populaciju, što znači da je koncentracija multimilijunaša u Hrvatskoj po stanovniku najveća u srednjoj Europi. Jedan multimilijunaš u Hrvatskoj dolazi na svakih 17 tisuća stanovnika, u Poljskoj na svakih 49,6 tisuća, u Mađarskoj na 27 tisuća, a u Češkoj na 40 tisuća.

U usporedbi s balkanskim državama, Hrvatska je također rekorder po koncentraciji ultramilijunaša. Među europskim mediteranskim državama, više ultramilijunaša koncentrirano je samo u Portugalu, jedan na 13,4 tisuće stanovnika, te u Francuskoj, gdje jedan dolazi na 16 tisuća ljudi. Znatno je manja njihova koncentracija u Italiji, Španjolskoj, Grčkoj i Turskoj. Najveću koncentraciju multimilijunaša imaju najbogatije države u svijetu. Švicarska ima jednog na 1.500, a Njemačka i SAD po jednog na 5.200 stanovnika.

Kriza im nije naškodila

Kuća Wealth-X kaže da broj multimilijunaša u svijetu istražuje u sur Sanjin Strukic/PIXSELL adnji s najvećim bankama, te da u njihovo bogatstvo ubraja ne samo gotovinu nego dionice, kuće i druge nekretnine, umjetničke zbirke, zrakoplove i ostale vrijednosti. Zanimljivo je kako se broj multimilijunaša u Europi neznatno smanjuje, zbog krize. No u Hrvatskoj je njihov broj ostao isti, a i njihovo ukupno bogatstvo, koje se procjenjuje na 30 milijarde dolara, ostalo je nenačeto.

S druge strane, prema udjelu stanovništva ugroženog siromaštom Hrvatska se nalazi na drugom, neslavnom mjestu u EU. Bolje od nje plasirale su gotovo sve srednjoeuropske, balkanske i mediteranske države, uključujući Grčku, Portugal i Španjolsku, u kojima već nekoliko godina bjesni ekonomska kriza.

Pitanje je kako hrvatske vlasti već dva desetljeća dopuštaju da socijalne, imovinske i dohodovne razlike u Hrvatskoj postanu tako velike. Istina, SDP-ov ministar financija Slavko Linić predložio je uvođenje poreza na imovinu, a poslije na nekretnine. No HNS kao koalicijski partner SDP-a u Vladi, zajedno s oporbenim HDZ-om, odbili su te prijedloge. Lobistima, koji su se protivili porezu na nekretnine, pošlo je za rukom da znatan dio javnosti uvjere u nemoguće: da najveće štete od tog nameta neće imati najbogatiji, nego najsiromašniji.