Tech

HOĆE LI ZAŽIVJETI?

Diskovi od čak 300 gigabajta optički su medij sljedeće generacije

Iako su CD i DVD diskovi gotovo izumiruća vrsta, a Blu-ray diskovi gotovo i nisu zaživjeli među korisnicima, Sony i Panasonic objavili su kako će zajednički raditi na razvoju standarda za optičke medije sljedeće generacije, čiji bi kapacitet trebao počinjati na 300 GB.

Ilustracija   FOTO:Wikipedia
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Za usporedbu, Blu-ray diskovi trenutno postižu maksimalni kapacitet od 128 gigabajta, i to samo u rijetko viđenoj, četveroslojnoj verziji. 

Tvrtke će prilikom izrade novog formata iskustva crpsti i iz svojih postojećih rješenja XDCAM i LB-DM9 koji se sastoje od više optičkih diskova unutar kompaktne jedinice. 

Hoće li novi format zadržati kompatibilnost unatrag s Blu-ray, DVD i CD medijima, nije poznato. Iako su optički mediji kod prosječnih potrošača već odavno izgubili bitku s kapacitetnim i brzim vanjskim tvrdim diskovima i servisima za pohranu u oblaku, potreba za optičkim rješenjima i dalje postoji - pogotovo za potrebe dugotrajnog arhiviranja digitalnih sadržaja. 

Hoće li novi format zaživjeti, doznat ćemo najranije 2015. kada se očekuje da će prvi komercijalni proizvodi iz ove suradnje biti dostupni na tržištu.

Izvor: Glas Slavonije