Tech

GOOGLEOV OPERATIVNI SUSTAV

Što nam donosi nova inačica Androida?

Prije nekoliko dana Google je najavio izlazak nove inačice operacijskog sustava Android brojčane oznake 4.3.

Ilustracija   FOTO:Danijel Berković/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Iako je brojčana oznaka nova, i dalje je riječ o preradi Android verzije JellyBean. Ova verzija očekuje se već dugo. Naime, očekivalo se da će biti najavljena još u svibnju. No, tek sada su poznati neki od detalja. Kao i u svakoj inačici do sada, Google drži dobar tempo s inovacijama, upravljivosti i samim performansama, pa možemo reći kako je svaka inačica Androida dosad bila bolja od prethodne. Sukladno s tim, tako su i pred ovu inačicu stavljena velika očekivanja, a ponešto od novog donosimo u našem pregledu.

Kao prva i možda jedna od najvećih novina je poboljšana verzija za više korisničkih profila. Značajka s kojom smo se upoznali na Android 4.2 verziji sad je dobila poboljšanja pa se sada, osim kreiranja različitih korisničkih računa, može i kontrolirati razina pristupa. To je savršeno za roditelje koji daju svojoj djeci da koriste tablet ili pametni telefon, a žele im onemogućiti korištenje određenih stvari. Tako je moguće blokirati pristup aplikacijama, promijeniti način ponašanja tableta i slično. Primjerice, ako blokiramo kupnju aplikacija, značajke koje su otključane nakon kupnje čak se i ne prikazuju.

Evidentno je kako je zabava na tabletima i pametnim telefonima postala svakodnevica, a velika većina koristi upravo ove uređaje za igranje igara. Android 4.3 prvi je sustav koji podržava Open GL ES 3.0 grafiku koja poboljšava 3D performanse, a programerima daje cijeli paket grafičkih igračaka za poboljšanje njihovih igara. Nekoliko demo videa prikazalo je impresivne boje, sjene, teksture i odličnu grafiku, sve u punoj HD rezoluciji.

Iako su prve dvije stavke nekako najvažnije, novosti kod Androida 4.3 uključuju još pozadinsku Wi-Fi lokaciju, olakšani unos teksta, brže prebacivanje između korisničkih profila i širok izbor novopodržanih jezika

Android 4.3 će se lansirati na Nexus 7 tabletu koji će biti prvi koji podržava ovaj sustav. Osim toga, 4.3 će doći i na starije Nexus 7 uređaje, Nexus 4, Nexus 10 i Galaxy Nexus smartphone. Osim navedenih uređaja, novi sustav očekuje se i na Google Edition Galaxy S4 i Google Edition HTC, a nadamo se da će i drugi proizvođači ponuditi novu inačicu na svojim pametnim telefonima.

Izvor: Glas Slavonije