Brodsko-posavska

SINDIKAT METALACA UPOZORAVA

Nesposobna Vlada, Uprava i Nadzorni odbor Đuru Đakovića opet vraćaju među gubitaše!

Za Đuru Đakovića svi poslovi ispod 100 milijuna kuna beznačajni su

Za 1.100 radnika uposlenih u sedam Đakovićevih društava situacija se sve više komplicira   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / GS

Tri mjeseca nakon zadnje pressice upozorenja prema Upravi Holdinga nekadašnjeg slavonskobrodskog metalskog giganta "Đure Đakovića", Sindikat metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat u Đakovićevoj Grupi, zadnji put prije konkretnih sindikalnih akcija izražava duboko nezadovoljstvo negativnim poslovnim učincima iskazanim za prvo polugodište ove godine, donosi današnji Glas Slavonije.

Odnosi se to prije svega na propuste uprave na čelu s Vladimirom Kovačevićem, i gubitak u iznosu od 29,5 milijuna kuna (kao i prijedlog Glavnoj skupštini dioničara zakazanoj za 28. kolovoza za smanjenje temeljnog kapitala ĐĐ Holdinga u iznosu od 64 milijuna kuna radi pokrića gubitaka iz prethodnih razdoblja), ponajprije izazvan gotovo prepolovljenim ukupnim prihodom (smanjenim za 45 posto u odnosu na prvu polovinu 2012. godine).  

"To je poražavajuća posljedica nedovoljne uposlenosti proizvodnih kapaciteta",  priopćili su dopredsjednik SMH-IS Antun Štivić i koordinator SMH IS Željko Gavran, zabrinuti prije svega za kršenje socijalnih prava radnika ugovorenih Kolektivnim ugovorom.

"Uprava od starta bilježi gubitak i to je srž problema. To znači da nemaju znanja i mogućnosti da nađu nove poslove, ili im Vlada ne daje potrebnu podršku", naglašava Štivić. Podsjeća kako je u svibnju prošlo godinu dana od imenovanja nove Uprave i Nadzornog odbora ĐĐ Holdinga, te da unatoč obećanjima Uprava Holdinga nije postigla ciljeve koje je zacrtala.

"Nije se dogodilo ništa od obećanih poslova, prije svega na BOV-u, na tenku i sa HŽ Cargom, niti je uprava, koja je avionima prošla pola svijeta, učinila pomak u pronalaženju posla na trećim tržištima. Istina je da stalno nešto obećavaju, ali činjenica je da nemamo potpisan ni jedan novi ugovor", kaže Štivić.

U realizaciji poslova na domaćem tržištu (u modernizaciji HŽ-a i HEP-a, te i za potrebe MORH-a), izostao je, kaže, i očekivani logistički doprinos Vlade RH kao zastupnika najvećeg dioničara. Štivić pritom podsjeća na izjavu premijera Zorana Milanovića o preuzimanju odgovornosti Vlade RH za imenovanje Uprava i Nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima je država većinski ili najznačajniji dioničar.

"Zbog toga se Vlada RH ne može izuzeti od odgovornosti za vraćanje Đure Đakovića među gubitaše", naglašava sindikalac.

Štivić je tako sumnjičav i prema najnovijem, nedavno ugovorenom poslu na gradnji željezničkog stajališta Buzin, vrijedanog 17,1 milijun kuna, gdje je Đaković na čelu konzorcija.

"Svaki ugovor je dobrodošao, ali tko zna koliki će dio posla pripasti nama pogotovo što nije riječ o metalskoj struci. Za Đuru Đakovića svi poslovi ispod 100 milijuna kuna beznačajni su. Zato ne možemo biti zadovoljni kako količinom ugovorenog posla tako i neuspješnim upravljanjem ĐĐ Grupom i upozoravamo da se tako dalje ne može raditi", ističe Štivić.

Za 1.100 radnika uposlenih u sedam Đakovićevih društava (od kojih je 500 u Specijalnim vozilima), situacija se sve više komplicira, jer posla nema pa je dio radnika kod kuće. Za sada su plaće redovite, no postojeća radna mjesta i razinu socijalnih prava, svjesni su radnici, moguće je osigurati samo punom zaposlenošću proizvodnih kapaciteta.

"Uprava tvrdi da će se stanje popraviti u zadnjem kvartalu ove godine što mi sumnjamo, a među radnicima kruže i priče kako se ĐĐ namjerno slabi da bi se uništilo i ovo malo prerađivačke industrije što je ostalo u Slavoniji, i kako bi se zaposlili kapaciteti u drugim dijelovima RH. Sve su to razlozi zbog kojih reagiramo. Čim se počne kršiti bilo koje pravo iz Kolektivnog ugovora, a ona nisu velika, primjerice troškovi za plaće iznose osam posto, spremni smo reagirati na način koji nam stoji na raspolaganju prema sindikalnim metodama", rezolutan je Štivić.

IZVOR: Glas Slavonije