Brodsko-posavska

VRUĆINE POVEĆALE BROJ POGREBA

U samo dva dana u Brodu pokopano čak deset osoba

Štedi se i na pogrebima - kupuje se jeftinije cvijeće

Prošla su vremena kada se biralo skuplje i kvalitetnije cvijeće, kažu cvjećarke na Gradskom groblju   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / GS

Paklene vrućine proteklih dana, kako se čini, utjecale su i na broj pogreba na slavonskobrodskom Gradskom groblju pa zaposlenih jedanaest radnika ima pune ruke posla, javlja Glas Slavonije. Protekla dva dana bilo je čak po pet ukopa dnevno, što je i maksimalan broj, kaže rukovoditeljica RJ Gradskog groblja TD Komunalac Ljiljana Hamedović

"Mjesečno obavimo pedesetak pogreba, iako se dogodi da prođe dan bez ijednoga, no zadnjih dana nešto su učestaliji, a riječ je uglavnom o starijim ljudima. Deset pogreba u dva dana pun je kapacitet", kaže rukovoditeljica.

No, uz visoke tempereature ljetno radno vrijeme za ukope - od 12 do 15 sati - teško je podnošljivo za one koji su došli na posljednji ispraćaj pokojnika. Slaba je utjeha i prošle godine postavljen natkrov ispred mrtvačnice koji ih bar donekle štiti od visokih temperatura.

"Kad bi bilo hladnije, organizirali bismo dvije smjene, ali po ovoj vremenskoj nepogodi to nije moguće", rekla je Hamedović, napominjući kako je ispraćaj moguće organizirati u koje god vrijeme to stranka poželi, no to troškove ukopa povećava za pedeset posto, kao i ukop subotom. A do sada je bilo malo posebnih zahtjeva.

"Samo je jedan gospodin prije nekoliko godina želio pokopati majku u svitanje, pa smo ukop obavili rano ujutro", prisjeća se dugogodišnja djelatnica.

"Ne pretjeruje se ni sa skupom opremom, mada je ima u ponudi, a kriza je očigledno, kažu, utjecala i na ovaj segment." To potvrđuju i dugogodišnje cvjećarke na Gradskom groblju Helena Marković, Đurđa Resanović i Ankica Milošević.

"Prošla su vremena kada se biralo skuplje i kvalitetnije cvijeće. Već nekoliko godina naručuju se skromniji vijenci i aranžmani, a rjeđe se odnose i aranžmani od umjetnog cvijeća", kažu cvjećarke, žaleći se i na najnoviji problem s fiskalizacijom.

Od 1. srpnja osnovni im je problem "Linićeva kasa". Nemaju struje, kažu, a kasa sporo radi, nekada zašteka pa neće izbaciti račun, te fiskalizacija traje i po pola sata”.

"Toliko neće nitko pričekati, a ne bih ni ja na njihovom mjestu", kaže Helena. "Pogubili smo mušterije i živce", domeću Đurđa i Ankica, ilustrirajući problem primjerom odnedavnog printanja dvadeset računa za po jednu ružu koje su mladi kupovali poginuloj prijateljici.

"Problema ne bi imali da su nabavili prave fiskalne blagajne, a ne jeftine 'tablete', komentiraju u jednoj tvrtki koja prodaje fiskalne blagajne, dok u Poreznoj upravi problem cvjećarki više vide kao otpor izdavanju računa.

Na brodskom je Gradskom groblju približno 15.000 grobnih mjesta i prostora je sve manje, kao i na preostala dva groblja s kojima upravljaju. Rješenje za proširenje tražit će, kaže rukovoditeljica groblja, u dogovoru s Gradom.

NIŠTA OD KREMATORIJA

Unatoč nedostatku prostora u Slavonskom Brodu nema interesa za gradnju krematorija, jer je mali broj zainteresiranih (desetak godišnje), što se bez problema rješava u Zagrebu. "Prevelika je to investicija, a mi nismo riješili još neke elementarne stvari poput staza, hortikulture, obnove videonadzora oko mrtvačnice i glavnih ulaza...", rekla je Hamedović.