Brodsko-posavska

[FOTO] OVO JE STVARNO RUŽNO

Sl. Brod 'jedinstven' je po stablima - bujaju iz pročelja zgrada

Zbog neodržavanja i nebrige vlasnika brojne su zapuštene zgrade u samom centru Slavonskog Broda koje naglo propadaju.

Piše: Republika.eu / Večernji list

Zbog neodržavanja i nebrige vlasnika brojne su zapuštene zgrade u samom centru Slavonskog Broda koje naglo propadaju. Krovovi se urušavaju, pročelja neuredno strše, a komadi žbuke padaju na pločnike i prijeteća su opasnost za prolaznike, piše Večernji list.

Na pojedinim zgradama zapuštenost i potpuna nebriga vlasnika da ih barem donekle urede i tako umanje gradsko ruglo, dovela je do toga da po zidovima, krovovima, na terasama i balkonima izrasta drveće. Tako primjerice, na istočnom balkonu nekadašnjeg poznatog brodskog hotela "Park" koji sada izgleda razrušeno, devastirano i jednom riječju sablasno, ponikle su i dobrano porasle mlade breze. Na samom Korzu u središtu grada na nekoliko trošnih balkona koji samo što se ne odvale na ulicu zelene se i vrlo uspješno rastu lipe, javori, platane i vrbe.

Pojedine samonikle biljke, čije je sjemenke na desetke metara u vis vjerojatno donio vjetar ili ptice, sada su izrasle u prava mala stabla i naprosto predstavljaju opasnost da se pod naletom vjetra odlome, a debla i krošnje padnu na glavu nekome od prolaznika ili oštete parkirane automobile. Nadležne službe koje bi se trebale pozabaviti ovom "neviđenom" i "čudnovatom" pojavom očito su "out of office" ili možda u zakonu EU ne postoji paragraf kojim bi se sankcioniralo zapuštanje i nebriga. Sudeći po stablima koja su, mogli bismo komotno reći dobrano stasala i na pojedinim mjestima, kao na primjer na robnoj kući "Vesna" zarasla u malenu šumicu, očito tu nesmetano rastu već nekoliko godina, a ako ih se ikada bude uklanjalo sigurno će trebati motorka.

IZVOR: Večernji list