Društvo

U SRBIJI 71 OBOLJELI

Virus zapadnog Nila stigao u Hrvatsku?

Hrvatski Zavod za javno zdravstvo izvijestio je sinoć da se kod jednog muškarca, koji je proteklih dana bio liječen na Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, sumnja u infekciju virusom zapadnog Nila.

Ilustracija   FOTO:zena.hr
Piše: Media Servis

Je li virus stigao u Hrvatsku, potvrdit će dodatni testovi, a ako budu pozitivni bit će to prvi slučaj u Hrvatskoj ove godine. Prošle ih je godine zabilježeno sedam, koji su hospitalizirani, a svi su se pacijenti oporavili.

Muškarac srednje životne dobi iz Zagrebačke županije liječio se na Klinici i otpušten je u dobrom općem zdravstvenom stanju. Sumnja u virus pojavila se naknadno, kada su rezultati laboratorijske analize ukazali su na moguću infekciju virusom zapadnog Nila. Sada se provode dodatni testovi u referentnom laboratoriju.

Virus se prenosi ubodom zaraženog komarca-vektora koji se hrani krvlju zaražene ptice. Zaraženi komarac može prenijeti virus na ljude, ali virus se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. U manje od jedan posto zaraženih razvijaju se neurološki oblici bolesti, a pod povećanim su rizikom osobe starije od 50 godina te kronični bolesnici.

Virus se ovoga ljeta pojavio u regiji. U Srbiji je evidentiran 71 oboljeli, a pet ih je umrlo.