Brodsko-posavska

SLAVONSKI BROD

Nastavljaju se radovi na brodskom tvrđavskom mostu

Prije nepunih godinu dana arheološka ekipa Muzeja brodskog Posavlja započela je u prostoru barokne Tvrđave iskopavanja na 600-tinjak kvadrata vezano uz realizaciju projekta "Most u Tvrđavi", nakon što je prvi „drveno-vodeni“ most u Hrvatskoj, točnije replika iz 1847. godine, dobio zeleno svjetlo resornih ministarstava.

Radovi na tvrđavskom mostu   FOTO:Ivica Galović/PIXSELL
Piše: Republika.eu / GS

Prošle godine za obnovu mosta ministarstvo je odobrilo pola milijuna kuna, a nedavno je odobreno još 200.000. 

"Dio sredstava će otići za nabavu potrebnih trupaca, a dio za građevinske radove, koji će se odvijati ovisno o vremenskim uvjetima", kazao je gradonačelnik Mirko Duspara, ujedno i predsjednik gradske Turističke zajednice, na sastanku svim sudionicima vezanim uz projekt.

"Kako je riječ o 100 milijuna eura vrijednom projektu, cilj je Ministarstva regionalnog razvoja da se odradi u dvije faze. Prva bi se odnosila na rekonstrukciju onoga iznad zemlje, a druga bi obuhvatila arheološke radove. U najboljem slučaju cijeli bi projekt mogao biti završen do 2020. godine", naglašava Duspara.

Na prezentaciji o projektima održanoj u Kapelanovom stanu, bilo je riječi i o prekograničnoj suradnji s općinama Doboj, Zenica i Maglaj, o razvoju turizma i poduzetništva na temelju zajedničkog kulturnog naslijeđa.

IZVOR: Glas Slavonije