Brodsko-posavska

SLAVONSKI BROD

Potpisan ugovor o sanaciji odlagališta otpada na Vijušu

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara i direktor vinkovačke tvrtke EURCO Željko Marić, potpisali su ugovor o prvoj fazi sanacije odlagališta otpada na Vijušu vrijedan 4,3 milijuna kuna.

Potpisivanje ugovora   FOTO:Ivica Galović/PIXSELL
Piše: Republika.eu / GS

Radovi se odnose na pripremu četiri kasete za sanitarno odlaganje otpada koje će se prostirati na površini od približno 20.000 četvornih metara i trebale bi poslužiti do konačne sanacije odlagališta 2018. godine. Prva faza sanacije i formiranje novih kaseta za otpad omogućit će prihvatljiv način odlaganja otpada u nekoliko idućih godina. 

"Deponij Vijuš na indikativnoj je listi Ministarstva zaštite okoliša i kandidirana je prema EU fondovima, a 2005. godine krenuli smo s izradom projektne dokumentacije. Ovo je početak, ali i približavanje kraju sanaciji brodskog deponija smeća na Vijušu. Ugovor koji smo potpisali zadovoljava sve standarde, a kasete, kada se napune, bit će zatvarane prema ekološkim propisima. Drugi dio deponija paralelno će ići u sanaciju. S obzirom na to da prema sadašnjem zakonu na svakih 25.000 stanovnika ide jedno reciklažno dvorište, ono će u Slavonskom Brodu biti izgrađeno na deponiju Vijuš, na Sjevernoj veznoj cesti za istočni dio grada, te u Brodskom Varošu, ili u naselju Budainka, za zapadni dio grada", rekao je Duspara.

Marić je istaknuo kako će se ispoštovati rokovi ugovora te kako tvrtka EURCO ima veliko iskustva u sanaciji odlagališta. Priprema kaseta trebala bi početi za petnaestak dana, dok je završetak posla planiran za pet mjeseci. Ukupna vrijednost projekta sanacije iznosi približno 50 milijuna kuna.

IZVOR: Glas Slavonije