Društvo

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Raste broj oboljelih od Zapadnog Nila

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da je u Hrvatskoj registrirano 18 bolesnika sa sumnjom na infekciju virusom Zapadnog Nila.

Komarac   FOTO:Robert Anić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Kod jednog oboljelog infekcija je potvrđena u Referentnom laboratoriju za virus Zapadnog Nila u Italiji. Kod šestero oboljelih radi se o vrlo vjerojatnoj infekciji virusom, na što upućuju virološki nalazi, dok kod njih 11 virološka obrada još nije dovršena, naglasili su iz zavoda.

West Nile infekciju prenose komarci te stoga iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pored dezinsekcijskih mjera suzbijanja komaraca podsjećaju na važnost osobne zaštite radi smanjenja rizika od infekcije, da se primjenjuju sredstava koja odbijaju komarce, na otkrivene dijelove tijela, da se nosi odjeća dugih rukava i nogavica prilikom boravka na otvorenom, da se izbjegava boravak na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka do zore, da se primjene zaštitne mreže na prozorima i vratima te da se uklone mjesta gdje se mogu razmnožavati komarci na okućnici, balkonima i terasama.