Književnost

NACIONALNA KULTURNA MANIFESTACIJA

Počinje mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige, počinje danas, 15. listopada i završava 15. studenog. Ova nacionalna kulturna manifestacija održava se pod geslom 'Tko čita ne skita', kroz dvije tisuće događanja u cijeloj Hrvatskoj, a sudjeluju gotovo sve knjižnice u Hrvatskoj...

Knjige   FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
Piše: Media Servis

Među njima i knjižnice grada Zagreba, u čije se knjižnice, povodom početka mjeseca knjige, besplatno mogu upisati svi prvašići. To je tek dio programa, otkriva ravnateljica Knjižnica grada Zagreba, Davorka Bastić.

"U gradskoj knjižnici imamo jednu video-konferenciju u povodu 106. obljetnice Gradske knjižnice, razvijanje ekološke svijesti knjigom i čitanjem. U Knjižnicama Grada Zagreba imamo dvije središnje knjižnice nacionalnih manjima, središnju knjižnicu Rusina, Ukrajinaca i Albanaca, koji će na nekin način ukazati koliko je važno sačuvati svoj materinji jezik", kaže Bastić.

Budući da je 2013. europska godina čitanja na glas, 23. listopada izaći će se u vrtiće, škole i na glas će čitati roditelji, glumci, književnici. Proslov mjesecu knjige 'Tko čita ne skita' napisao je Edo Popović, koji će također gostovati u nekim knjižicama. Bastić objašnjava značenje tog gesla.

"Na neki način ukazuje na to da nas dobra knjiga uvijek opskrbljuje nekom lijepom pozitivnom eneregijom, koja nas oslobađa, a ista stvar je i s hodanjem. Dakle, koja je ljepota čitanja, koja je ljepota putovanja".

Mjesec knjige počinje točno u podne svečanim otvorenjem gradske knjižnice i čitaonice u gradu Labinu.

U manifestaciju se tradicionalno uključila i Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović iz Varaždina. Kako ističe ravnatelj Mario Šoštarić, pripremili su brojne programe na svim odjelima.

"Pripremili smo ukupno oko 20 programa na svim odjelima. I predstavljanja knjiga, i nekih naših tradicionalnih akcija koje knjižnice provode sa školama i Gradom Varaždinom", kazao je Šoštarić.

Dodao je da će danas biti predstavljena knjiga varaždinske autorice.

"Mjesec hrvatske knjige otvaramo u 19 sati s predstavljanjem knjige 'Ubojstvo na sjajnom balu' varaždinske autorice Matilde Mance. Zbog čega ona? Zbog toga jer je njezin roman sjajno primljen od varaždinske publike. Non-stop su posuđeni svi primjerci", rekao je Šoštarić.

Ulaz je kao i na sva ostala događanja, slobodan.

Danas počinju i programi u vili Bedeković na odjelu za djecu i mlade, pa će se učenici uključiti u nacionalni kviz za poticanje čitanja 'Pročitaj tri dnevnika i pobijedi', a najavljena je i likovna radionica uz 100. obljetnicu romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić Mažuranić.