Brodsko-posavska

SLAVONSKI BROD

Počinje dodatno mjerenje kakvoće zraka

Na pokretnoj mjernoj postaji u Slavonskom Brodu, danas bi i službeno trebalo započeti dodatno mjerenje kakvoće zraka...

Rafinerija koja uzrokuje onečišćenje zraka   FOTO:Ivica Galović/PIXSELL
Piše: Media Servis / N.R. / Republika.eu

Pokretna mjerna postaja mjerit će koncentracije sumporovodika, suporovog dioksida, ugljikovog monoksida, benzena i lebdećih čestica promjera 10 i 2,5 mikrometara te će, poručuju u Ministarstvu zaštite okoliša, biti u funkciji do postavljanja dodatne, stalne mjerne postaje u Slavonskom Brodu.

Mjerenje je potrebno zbog rafinerije nafte koja je smještena u Bosanskom Brodu, u susjednoj BiH i onečišćenja zraka koje uzrokuje.

Podaci koji će se prikupiti putem dvije mjerne postaje bit će osnova za definiranje izvora i smjera onečišćenja, što bi trebalo omogućiti učinkovito donošenje mjera za poboljšanje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu.

Njegovi zabrinuti stanovnici organizirali su mnoge prosvjede tijekom posljednjih godinu dana upozoravajući na sporo rješavanje problema s onečišćenjem iz rafinerije. Posljednji prije nekoliko dana u središtu grada apelirajući za čišći zrak.

"Ovdje se radi o životima građana. A ako njima nije stalo za jedan grad, nama je stalo", poručio je jedan od sudionika prosvjeda.