Virovitičko-podravska

PRORAČUN MU U 'BANANI'

Pretrgo' se! 'Skida' si plaću za tisuću kn, a Grad mu više potroši na sadnju maćuhica nego na stipendije

Kraj krize se ne nadzire, dug u virovitičkom gradskom proračunu narastao je na 8,5 milijuna kuna, pa gradska uprava najavljuje da će proračun za 2014. godinu, koji će se uskoro naći na dnevnom redu, biti onaj "stegnutih remena". Za 2013. godinu proračun je bio planiran u iznosu od 86,3 milijuna kuna, a slijedeće godine trebao bi iznositi oko 72,3 milijuna kuna, čak 14 milijuna kuna manje, piše portal Virovitica.net

Kirin će prema novoj odluci primati plaću u iznosu od 13.000 kuna   FOTO:Zeljko Lukunić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Virovitica.net

"Svaku ćemo kunu dva puta okrenuti prije negoli je potrošimo", najavio je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin. 

Održavat će, kaže samo, najosnovnije

"Nećemo ukidati standard, nego održati samo najosnovnije. To znači da kako se proračun bude punio, tako će se iz njega i trošiti, a svi moramo dati svoj obol", poručio je. Sukladno najavama, od prvog siječnja slijedeće godine svim djelatnicima gradske uprave plaća "pada" za 5 posto, a naknada vijećnicima za 40 posto. Konkretno, kako navodi virovitički portal, od oko 14.000 kuna mjesečne plaće, koju Kirin dobiva s osnovicom, godinama staža i uzdržavanim članovima obitelji, virovitički gradonačelnik će primati oko tisuću kuna manje.

Iako je grad Vrovitica, blago rečeno, u financijskoj banani i unatoč tomu što je Kirin najavio kako će održavati samo najosnovnije ipak će Kupit tablet računala vijećnicima.

Grad ukida sve nepotrebne troškove, poručuju vijećnici. Jedan od njih je i naknada od 100 kuna svakom članu gradskih tijela za nazočnost na sjednicama. Novac koji će uštedjeti ovim rezom, a procjenjuju da je riječ o nekoliko desetaka tisuća kuna, gradska uprava upotrijebit će za kupovinu tableta svakom gradskom vijećniku. 

Kriza traje već duže vrijeme, mogli smo početi štedjeti i davno prije. Mislim na troškove proslava, vatromete i slično - komentaru nekih od vijećnika dok drugi kažu kako je Virovitica grad koji godišnje troši oko 280.000 kuna na sadnice cvijeća, a 140.000 kuna za stipendije. Dajte preskočite svaku drugu maćuhicu pa uštedite još 140.000 kuna za pametnije stvari - poručuju vijećnici.