Crna kronika

SVJEDOČILA MIRJANA SANADER

Nisam vidjela da Mladen Barišić predaje novac mojem suprugu

Nastavlja se suđenje za Fimi mediju, a na klupu za svjedoke ponovno je pozvana supruga bivšeg premijera Ive Sanadera, Mirjana...

Mirjana Sanader   FOTO:Marko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis

[11:51]
Na suđenju za aferu Fimi media na klupu za svjedoke sjela je jutros Mirjana Sanader, supruga prvooptuženog Ive Sanadera. Za razliku od kćeri bivšeg premijera koje nisu htjele svjedočiti protiv oca, odbila je koristiti pravnu blagodat.

Na početku svjedočenja Mirjana Sanader zahvalila se Sudu na mogućnosti da oni, koji su njenoj obitelji oduzeli imovinu, nisu bili u pravu i kako je sve oduzeto stečeno na zakonit način. Svjedočila je na prijedlog oduzimanja imovinske koristi od više od 47 tisuće eura i štednje od više od 221 tisuće kuna. Naglasila je kako su ona i njezin suprug prije povratka u Hrvatsku, radeći razne poslove u Austriji, stekli kapital te da su kao doktori znanosti imali primanja veća i 10 puta od prosječne potrošačke košarice dodavši da nije neuobičajeno da oni koji rade imaju novaca.

Što se tiče zbirke umjetnina, rekla je da je 50% zbirke njezinom suprugu poklonjeno te da njezina procijenjena vrijednost ne odgovara stvarnom stanju.

Mirjana Sanader je odbila odgovarati na pitanja USKOK-a jer su, kako kaže, u istražnom postupku bili nekorektni. Na pitanje obrane istaknula je da nikada nije vidjela Mladena Barišića kako njezinom suprugu u Kozarčevoj ulici u Zagrebu predaje novac.

Dodajmo da je sudski vještak na osnovu medicinske dokumentacije procijenio da nije bilo razloga da punac Ive Sanadera, Ivo Šarić, ne pristupi svjedočenju propli tjedan. Sudsko vijeće je nakon toga donijelo odluku da će Šarića u ponedjeljak, 8. prosinca na suđenje dovesti policija. Što se tiče Sanaderove majke, Ive Sanader, vještak je rekao da bi joj zbog teškog zdravstvenog stanja eventualno svjedočenje ugrozilo zdravlje.


[07:08]
Nastavlja se suđenje za Fimi mediju, a na klupu za svjedoke ponovno je pozvana supruga bivšeg premijera Ive Sanadera, Mirjana.

Sanaderova supruga trebala bi svjedočiti o obiteljskoj imovini i o trenutku kada je navodno bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić Sanaderu kući donio 15 milijuna kuna. Mirjana Sanader već je trebala dati iskaz, ali se na sudu nije pojavila opravdavajući se sudjelovanjem na stručnom simpoziju. Sutkinja Ivana Čalić tada ju je kaznila s 5 tisuća kuna.

Svjedočiti o porijeklu imovine trebao je i Sanaderov punac Ivo Šarić na kojega je, prema navodima medija, prepisan velik dio Sanaderove imovine. Šarić se na sudu nije pojavio pravdajući se zdravstvenim problemima, no sutkinja je dostavljenu dokumentaciju nazvala lakrdijom i zaprijetila da će ga na sud privesti policija ne dostavi li nadopunjenu liječničku dokumentaciju. Nakon što je to učinio, sud je dokumentaciju prihvatio.

Sanaderov punac već je bio na sudu, prije godinu i pol i tada se pozvao na pravo da ne mora svjedočiti protiv člana obitelji, a navodno je u istrazi dao iskaz koji je za Sanadera bio nepovoljan.

Prošli tjedan na sud su došle Sanaderove kćeri Petra i Bruna koje su odbile svjedočiti protiv člana obitelji rekavši kako žele iskoristiti pravnu 'blagodat'.