Putovanja

[VIDEO] NE PROPUSTITE U LONDONU

Izmjena straže jedna od najzanimljivijih turističkih priča

Svaki turist koji je posjetio London, ali i onaj koji nije, zna što u Londonu znači izmjena straže (Changing of the guard) koja se odvija na ulicama Londona svaki dan i postala je apsolutna turistička atrakcija.

Londonska straža   FOTO:atlas.hr
Piše: Republika.eu / Punkufer.hr

Izmjena straže odvija se u jutarnjim satima, ispred glavne rezidencije Britanske kraljevske obitelji i kuće kraljice Elizabete II, Buckinghamske palače. Ceremonija traje nešto više 30 minuta, tijekom kojih se smjenjuju stražari. 

Iako puno turista to ne zna, ista ceremonija odvija se na dva mjesta u isto vrijeme. Jedna je ona u Londonu ispred Buckinghamske palače, dok je druga ispred dvorca Windsor, koji je najstariji naseljeni dvorac na svijetu, a istovremeno i rezidencija koju koristi kraljevska obitelj.

Dobro je znati da ova turistička atrakcija, iz koje se svašta može naučiti, u zimskim se mjesecima odvija samo na parne datume. 26. prosinca straža pravi iznimku i na taj dan ove povijesne tradicije za turiste nema. Idete li u London, ovaj dio priče nemojte nikako propustiti, a mi vam u nastavku donosimo dio ceremonije.

Izvor: Punkufer.hr