Crna kronika

"ON NIJE DALAJ LAMA DA BI GA SE SLIJEPO SLIJEDILO"

Mamić nepravomoćno oslobođen optužbi za poticanje na mržnju

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić nepravomoćno je oslobođen optužbi da je vrijeđanjem ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića u radijskoj emisiji na Soundsetu poticao na nasilje i mržnju prema ministru, ali i pripadnicima srpske nacionalne manjine...

Zdravko Mamić   FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
Piše: Media Servis

Sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, Rafael Krešić, oslobađajuću je presudu obrazločio riječima kako Mamićevo ponašanje nije prihvatljivo, ali da ga se ne može sankcionirati kao govor mržnje.

"Ako je ovo pozivanje na mržnju, što je onda 'ubij Srbina'? Kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju sastoji se u pozivanju nekoga da javno potiče na nasilje i mržnju prema skupini ljudi zbog nacionalne pripadnosti, u konkretnom slučaju to bi značilo da Mamić kao počinitelj slušatelje radijske emisije poziva na mržnju prema pripadniku ili skupini zbog njihove nacionalne pripadnosti", rekao je Krešić naglasivši kako je za kazneno djelo pozivanja na mržnju nije dovoljno da počinitelj samo kaže svoje stavove, nego da potiče druge osobe da misli kao on.

"Pa tko će se ovakvom izjavom naći pozvan da osjeti mržnju prema Jovanoviću. Samo zato što je to rekao Zdravko Mamić? Mamić nije osoba baš tolikog uzora, Mamić nije Dalaj Lama da bi ga se slijepo slijedilo, već je riječ o osobnom animozitetu na neprihvatljiv način", izjavio je Krešić.

"Za mene je to jedina normalna odluka", rekao je sportski direktor Dinama Zoran Mamić komentirajući nepravomoćnu oslobađajuću presudu njegovom bratu Zdravku. "Rekao sam i prije da stojim iza svih Zdravkovih riječi koje možda nisu bile primjerene ali znam što je osjećao i što je mislio u tom trenutku - odnosno koliko je puta bio izazvan, bez da je reagirao na to. Za mene je to opravdana i očekivana odluka", dodao je. 

Troškovi ovog sudskog postupka bit će plaćeni iz državnog proračuna.