Moda & ljepota

3,4 SAD

Zimsko mršavljenje uz obilje povrća

Blagdani se približavaju, a vi već sada imate višak kilograma. Ne očajavate. Kako ljeto ima svoje prednosti sa namirnicama, tako i zima nudi mnoštvo šarenog povrća koje će te moći nesmetano jesti, a da pri tome ne razmišljate koliko ste kalorija unijeli u svoj organizam. Koje su to namirnice otkrijte u nastavku...

Ilustracija   FOTO:ema-online.org
Piše: Republika.eu / Punkufer.hr

Jabuke:

S jako malo kalorija i bogate vlaknima, jabuke su idealna zasitna grickalica između glavnih obroka. A i idealne su za darak kad nemate love ni za lizalicu!

Brokula:

Povrće koje u sebi ima najmanje kalogrija, ali je bogato hranjivim sastojcima koji štite od raznih bolesti, čak i rak. Ima u sebi snažan antioksidans, vitamin C, folnu kiselinu, značajnu količinu kalcija , kalija, željeza te vitamina B1, B2, B3, B6. Sa svojim okusom kao svježa ne može se baš pohvaliti. Brokulu skuhajte u slanoj vodi. Biti će izvrsni prilog uz pečeno meso.

Kelj:

Kelj je nesumnjivo zvijezda povrća. Kao i brokula, cvjetača i kupus, i kelj ima snažna detoksikacijska svojstva, mnoštvo vitamina i vlakana. Smanjuje rizik od raka jajnika i dojke te smanjuje rizik od artritisa.

Bundeva:

Osjećate se depresivno, tužno? Ne očajavajte! Bundeva je namirnica za koju je dokazano da podiže raspoloženje zbog svojih aminokiselina koji podižu serotonin. Osim toga, sadrži vitamin A, beta-karoten i vlakna, a sjemenke pomažu u regulaciji kolesterola.

Kupus:

Kupus je bogat antioksidansima , vitaminima C i K, vlaknima i kalijem, te spada u kategoriju povrća koja imaju dobru reputaciju u borbi protiv raka. Jeste li i vi pomislili na sarmu?

Izvor: Punkufer.hr