Kino & Film

FILMSKE NAGRADE

Večeras dodjela Europskih filmskih nagrada, u konkurenciji i 'Svećenikova djeca'

Hrvatska kinematografija od večeras bi mogla biti bogatija za jednu značajnu nagradu. Naime, u Berlinu se od 20 sati održavaju Europske filmske nagrade, a u konkurenciji najbolje europske komedije nalazi se i film 'Svećenikova djeca' redatelja Vinka Brešana.

Piše: Media Servis

"Svi filmovi koji su u konkurenciji imaju šanse. Ako imaš 25% šanse, imaš se pravo nadati", odgovorio je Brešan na pitanje očekuje li da će upravo "Svećenikova djeca" biti proglašena za najbolju komediju u Europi u ovoj godini.

Eventualna nagrada bila bi tim značajnija kada se vidi u kojoj se konkurenciji Brešan nalazi. Zajedno sa 'Svećenikom djecom', u utrci za ovu nagradu se nalaze filmovi "Putnici ljubavnici" proslavljenog španjolskog režisera Pedra Almodóvara, 'Sve što trebaš je ljubav' danske oskarovke Susanne Bier te talijanski film 'Dobrodošli, predsjedniče!' Riccarda Milanija. O pobjednicima odlučuje 2.700 članova Europske filmske akademije, a Brešan ističe kako je zadovoljan i samom nominacijom. Naime, 'Svećenikova djeca' su najgledaniji hrvatski film u 21. stoljeću pa je jasno da ga je publika prepoznala, a ova nominacija Brešanu donosi priznanje i od struke.

"Svaki film teži nekoj umjetničkoj verifikaciji i ovom nominacijom je faktično rečeno da 'Svećenikova djeca' spada u četiri najbolje europske komedije ove godine. To je umjetnička verifikacija od struke koja me apsolutno veseli i zadovoljava", rekao je Brešan dodavši kako će ova nominacija sigurno pomoći filmu i u europskoj promociji.

"I prije ove nominacije je čitav niz zemalja otkupio 'Svećenikovu djecu' za kino prikazivanje. Ova nominacija će pomoći da se film u tim zemljama prikazuje u više kina jer ona na određeni način upućuje ljude iz tih zemalja da pogledaju film", zaključio je Brešan.