Virovitičko-podravska

SLATINA

Dani sjećanja na Vladu Gotovca

Dani sjećanja na Vladu Gotovca ove su godine prvi put organizirani i u Slatini. Virovitičko-podravska Županijska organizacija HSLS-a, Matica hrvatska Ogranak Slatina i Gradska knjižnica i čitaonica pripremili su zanimljivu književnu večer pod nazivom “Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje”.

Dani sjećanja na Vladu Gotovca ove su godine prvi put organizirani i u Slatini.   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Program je počeo viedoprojekcijom Gotovčeva govora nabijenog emocijama i domoljubnim osjećajima na skupu održanom 30. kolovoza 1991. godine na Krešimirovu trgu u Zagrebu, u povodu prosvjeda majki vojnika koji su silom zadržani u tadašnjoj JNA, javlja Glas Slavonije.

Ravnateljica Knjižnice Ana Knežević i predsjednik ŽO HSLS-a Miroslav Venus predstavili su Vladu Gotovca kao pjesnika, esejista i filozofa, ali i disidenta i političara. Davor Butorac pročitao je govor Vlade Gotovca na osnivačkoj skupštini HSLS-a 20. svibnja 1989. godine, a predsjednik slatinske Matice hrvatske Dragan Klement ukazao je na Gotovca kao primjer što je sve čovjek u stanju učiniti iz ljubavi prema svojoj domovini. Danica Krehula prisjetila se Gotovčeva posjeta Slatini 1992. godine i njegova utjecaja na ponovno pokretanje aktivnijeg rada Matice hrvatske, zbog koje je Vlado Gotovac dvadeset godina ranije osuđen na četiri godine zatvora.

Ana Knežević i Sanja Mrzljak Jovanić pročitale su njegove lirske zapise nastale u vrijeme provedeno u starogradiškom zatvoru te izbor iz njegove domoljubne poezije. 

IZVOR: Glas Slavonije