Brodsko-posavska

NOVA GRADIŠKA

Prosvjedovali protiv spajanja bolnice: Dosta nam je uništavanja malih sredina!

Nakon peticije u kojoj je u samo dva dana prikupljeno nešto više od 5 tisuća potpisa građana, građani Nove Gradiška danas su mirnim prosvjedom u središtu grada, organiziranim na inicijativu članova Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, jasno i glasno poručili Zagrebu i Vladi RH što misle o spajanju Opće bolnice s bolnicom u Slavonskom Brodu...

Fotografija s prosvjeda u Pakracu   FOTO:Dusko Mirkovic/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Gospodo u ministarstvima i Vladi, ovo nije politički skup, ovo nije bunt, ovo nije revolucija, ovo je dostojanstveni skup gdje želimo pokazati i dokazati da nam je dosta uništavanja malih sredina. Dosta nam je da nam pravite neka funkcionalna spajanja", poručio je s govornice gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović.

167 godina postojanja, 950 litara prikupljene krvi u najžešćim ratnim godinama, kao i 3.500 litara infuzijske otopine, svakodnevno zbrinjavanje ranjenika tijekom Domovinskog rata, jedina bolnica na auto cesti do Zagreba, briga o pacijentima iz Kutine, Novske i Nove Gradiške, samo su neke od referenci Opće bolnice Nova Gradiška zbog kojih je stanovnicima ovog područja od vitalnog značaja i zbog kojih neće i ne žele mirno i bez otpora prihvatiti odluku Vlade Republike Hrvatske od 18. prosinca. Član Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Tomislav Petrović koji je i zaposlenik novogradiške bolnice kaže kako je ovdje riječ o likvidaciji bolnice. 

"Ljudi, ovdje ste slabi, ovdje ste loši, morate popraviti to, to i to. Onda je to sanacija, a ovako je likvidacija", kaže Petrović.

Nakon prošlotjedne peticije, Novogradiščani su i današnjim skupom jasno i glasno poručili kako se s ovakvom odlukom ne mire i kako je bez borbe svim raspoloživim pravnim sredstvima neće prihvatiti. Bijes i ogorčenje ovakvom odlukom još je jednom javno iskazao prvi čovjek grada, gradonačelnik Željko Bigović, najavivši i sljedeći konkretan potez aktualne gradske vlasti, službeni sastanak s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem zakazan za ponedjeljak, 30. prosinca u 11 sati. Podršku prosvjednicima dao je i župan brodsko-posavski Danijel Marušić.

"Bolnica je stara više od 160 godina. Nije ona bez veze ovdje, to je bila i ratna bolnica, bolnica gdje su se generacije rodile, bolnica gdje su se generacije liječile. Ne damo bolnicu u Novoj Gradiški", istaknuo je Marušić.

Okupljenim Novogradiščanima obratio se i pukovnik Mato Modrić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije, poručivši Vladi kako bi, ukoliko uklone ploču s natpisom novogradiške bolnice, 'mogli proći kao i u Vukovaru', podsjećajući na izniman značaj bolnice u godinama Domovinskog rata, ali i pozdravljajući jedinstvo braniteljskih udruga koji su današnjim skupom, kao i ranih 90-tih, potvrdili kako samo zajedno možemo nešto promijeniti. Jedan od inicijatora ovih prosvjeda bio je i Vlado Radošić, sudionik Domovinskog rata.

"Kad smo propustili riješiti grad i naše područje kao područje od posebne državne skrbi, nismo riješili status ratne bolnice, zbog svega toga nam se posljedično događa ovo", izjavio je Radošić.

Pregovori za stolom nastavljaju se u ponedjeljak. Sljedeći na potezu su ministar i Vlada Republike Hrvatske koji, živimo li u zemlji demokracije, volju većine i 'glas naroda' nipošto ne bi smjeli ignorirati.