Tech

VRIJEME BESPLATNIH APLIKACIJA

SMS poruke polako padaju u zaborav

Otkad su se pojavili pametni telefoni i brojne aplikacije koje nam omogućavaju slanje besplatnih poruka koje za komunikaciju osim teksta koriste slike, glasovne snimke pa čak i videe, sms poruke polako padaju u zaborav.

Ilustracija   FOTO:applezein.net
Piše: Republika.eu / Cafe.ba

Prva na našem popisu i možemo reći najpoznatija takva aplikacija je Viber. Kompanija koja stoji iza razvoja ove aplikacije nedavno je prodana japanskom gigantu za gotovo milijardu dolara. Osim Androida dostupna je i za druge platforme što joj je samo dodatni plus.

Druga aplikacija jednako popularna kao i Viber je Whatsapp. Također dostupna za razne platforme, a mnogi ju opisuju kao najbolju zamjenu za sms. 

Sljedeća je Google Hangouts, nasljednica Google Talk-a. Riječ je o kombinaciji aplikacije i usluge koja je postala standard na mnogobrojnim novim Android uređajima, a osim komunikacije porukama, moguće je obavljati i videopozive sa maksimalno 12 sudionika. 

TextSecure je besplatna aplikacija koja koristi end-to-end enkripciju kako bi korisnici imali potpunu privatnost u komunikaciji. Moguće ju je preuzeti na Google Play-u. 

Posljednja u nizu aplikacija je KoolSpan TrustCall. Iako njezino preuzimanje ima cijenu od 119 američkih dolara zbog čega će teško biti prihvatljiva "običnim smrtnicima", idealna je za male firme kojima je potrebna sigurna komunikacija. 

Izvor: Cafe.ba