Putovanja

MARINALEDA U ANDALUZIJI

Pogledajte grad u kojem je savršeno živjeti

Marinaleda gradić je na samom jugu pokrajine Andaluzije u Španjolskoj. To je idealan grad za živjeti. U njemu nema kriminala i policije, prosječna plaća iznosi 1200 eura, a stanarina samo 15 eura.

Marinaleda   FOTO:sardegnasoprattutto.com
Piše: Republika.eu / T-portal.hr

Na površini od 25 četvornih kilometara španjolski gradić Marinaleda broji oko 2.700 stanovnika, a svojim ustrojem zbog kojega se ovaj grad naziva 'Mekom za socijaliste' ili 'komunističkom oazom u kapitalističkoj pustinji' privlači brojne turiste, ali i Španjolce koji se žele ondje preseliti. Tamošnji stanovnici bez ustručavanja izražavaju svoja politička i vjerska stajališa, reklama i marketinga na ulicama ovog grada nema, nego ga krase poruke podrške drugim zemljama.

Volite li sport, u ovom gradu on je besplatan - jedina aktivnost koja se plaća u obliku godišnje karte jesu bazeni. Osim besplatnog sporta, stanovnicima Marinalede omogućen je besplatan internet.

Ulice pak nose nazive slavnih boraca za radnička prava, a sve odluke u gradu donose se demokratskim putem na nedjeljnim sastancima. S obzirom na visoku stopu nezaposlenosti u Španjolskoj, ovaj grad s tim nema problema - u Marinaledi ostvarena je gotovo puna zaposlenost. Prosječna mjesečna plaća za zaposlene iznosi 1200 eura mjesečno, a cijena stanarine iznosi svega 15 eura. 

Za ovaj grad karakteristična je "crvena nedjelja". Na taj dan, na gore spomenutom sastanku predlažu se razne ideje. One, budu li prihvaćene, realiziraju se od strane volontera kao što su naprimjer čišćenje ulica, popravci na kućama i sl., a sve kako bi grad bio još ljepši. Grad ima i svoju televiziju i radiokanale, policija ne postoji, a nema ni kriminala. 

U gradu stanovnici samo sebi grade kuće, a pravo na gradnju dobiva svaki stanovnik koji je najmanje dvije godine proveo kao registrirani stanovnik Marinalede. Tada od lokalnih vlasti stanovnik dobiva materijal potreban za izgradnju kuće, a tek nakon što je izgradi, počinje plaćati 15 eura mjesečno vladi kako bi se refundirali troškovi korištenog materijala. No, osim toga, vlasti u pomoć šalju i profesionalne građevinare i arhitekte koji pomažu u izgradnji. Međutim, jednom izgrađene kuće se ne mogu prodati, čime se sprječava mogućnost profitiranja. Ovom mogućnošću potiče se građane da ostanu u gradu i zarađuju u njemu.

Gradonačelnik Marinalede prošle godine iskoristio je svoj imunitet kako bi sudjelovao u velikim akcijama krađe hrane iz supermarketa koju su potom dijelili siromašnima, napominjući da je sramotno to što 30 posto stanovnika Andaluzije nema za kruh dok se istovremeno hrana u supermarketima baca.

Gradić koji svojim ustrojem i borbom protiv kapitalizma privlači pažnju mnogih, također mnogima predstavlja i savršeno mjesto za život. Tako je navala za useljenje tolika da je uvedena čak i lista čekanja, pa se čeka se i po dvije godine. Do sada je u Marinaledi sagrađeno 350 kuća, a planira se izgradnja još njih 250.

Izvor: t-portal.hr