Društvo

USKRSNA PASTIRSKA PORUKA NADBISKUPA HRANIĆA

Gospodarska kriza posljedica je krize morala i sustava vrijednosti

Gospodarska kriza posljedica je krize morala i sustava vrijednosti, očitovanog u neodgovornom upravljanju u brojnim tvrtkama i stranačkom kadroviranju, poručio je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić u svojoj uskrsnoj čestitki vjernicima. Nadbiskup je vjernike pozvao da snagom uskrsne vjere u konačnu pobjedu života budu spremni na još čišću ljubav i veću snagu dobrote, veći stupanj domoljublja, i još dosljedniju etičnost.

Piše: Republika.eu / STV

Gašenje poduzeća i radnih mjesta postalo je nažalost svakodnevna stvarnost, a s druge strane izostankom strategije razvoja i pogodovanjem krupnom kapitalu uništena su brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva i budućnost sela, upozorio je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić. Osiromašenom i staračkom stanovništvu Slavonije i Baranje smanjuje se i broj bolničkih kreveta, a smanjenjem mjera socijalne zaštite i opsega primarne zdravstvene zaštite najviše stradavaju oni najslabiji, kazao je.

Nadbiskup je kazao i kako su ekonomskom krizom i krizom društvenog morala najviše pogođeni mladi ljudi zbog čega smo svjedoci vala emigracije mladih, osobito akademski obrazovanih, te čitavih obitelji u druge zemlje. O teškim posljedicama po demografsku i gospodarsku budućnost Slavonije i Hrvatske jedva da se netko usudi sada promišljati, zaključio je nadbiskup Hranić. No, kazao je i kako pravednici unatoč nepravdi i bespomoćnosti, i u najtežim trenutcima života ne gube vjeru u božju ljubav.

Svjetlost uskrsnuća je svjetlo spasenja koje nas vodi najdubljom mudrošću i nadahnjuje za časne i poštene alternativne poglede i rješenja nasuprot izazovima zla, sebeljublja, zatvorenosti i pesimizma, zaključio je nadbiskup đakovačko-osječki u svojoj uskrsnoj pastirskoj poruci.