Događanja

DOGAĐAJ

Balkanske mlade žele se udati u Londonu

Tri renomirane mlade hrvatske umjetnice koje trenutačno žive u Londonu muči isti problem prilagodbe novoj sredini i stereotip Balkanki koje se udaju za vizu pa su odlučile svojom izložbom u prestižnoj londonskoj galeriji Hoxton organizirati hrvatsko vjenčanje i vidjeti kakve su im šanse. Naravno, sa šljivovicom za početak!

Martina Miholić   FOTO:Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Tportal

Multimedijalna i socijalno angažirana umjetnica Martina Miholić, umjetnica OKO i fotografkinja, sociologinja i psihologica Petra Mrša dijele istu potrebu prilagodbe novoj sredini i njenim pravilima i očekivanjima. U ista se pokušavaju uklopiti, a svoj san da ih Velika Britanija prihvati nastojat će ostvariti kroz izložbu nazvanu ‘The Balcan Bride’s Project - Croatian Wedding’ u galeriji Hoxton. 

Kako i same kažu, izložbom će, 'nakon upriličenja srdačne, prisne i tople dobrodošlice, popraćene ispijanjem šljivovice, preispitati svoju ulogu i obaveze kao ‘novih mladih u kući’', s nadom da će proći test i da će njihov kulturalni miraz pridobiti Britance.

Martina, Oko, Petra: Inspirativni su nam bili komunikacija, britanski strah od srdačnosti, topline i prisnosti. Iako su Britanci poznati po svojoj pristojnosti, opazile smo kako se više užasavaju čvrstog stiska ruke i zagrljaja od usputnog seksa sa strancem.

Izložba, odnosno projekt je ustvari kolaž iskustva, radova, medija koji ne završava fizičkom manifestacijom djela. Izložba nastaje kroz organsku nadogradnju umjetničkih praksi i životnih stilova autorica. 

Postavile smo osnovni koncept, no ostavile smo ga otvorenim daljnjoj nadogradnji koja se razvija i nastaje kroz zajedničko druženje, upoznavanje, kontakt s publikom. Finalni rad će nastati tek postavljanjem svih dijelova u prostor, njihovom međusobnom interkacijom, te interakcijom s posjetiteljima.

IZVOR: Tportal