Događanja

SEDMA VEČER OLJK-A DO SADA NAJPOSJEĆENIJA

Gledatelji napunili sva četiri programa

Sedma, do sada najposjećenija večer Osječkog ljeta kulture 2014., održana u petak, 4. srpnja, dokaz je da se ovogodišnji OLJK zahuktao u pravom smislu te riječi: čak četiri raznovrsna programa na četiri lokacije pogledalo i poslušalo više od 1.000 posjetitelja, a svi prostori bili su puni.

Ilustracija   FOTO:OLJK
Piše: Republika.eu / OLJK

Večer je započela otvaranjem zanimljive izložbe Kazališne zgode i nezgode na prvom katu Muzeja Slavonije, na kojoj je svoje kazališne kostime i skice brojnim okupljenima prikazao mladi umjetnik, rođeni Osječanin Neven Mihić. On je diplomirao modni dizajn 2010. dok je u lipnju 2012. magistrirao kostimografiju na Tekstilno – tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Od 2013. član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika i autor niza hvaljenih rješenja za kazalište, od kojih su izabrani prikazani na ovoj izložbi. "Organizacija same izložbe tekla je lijepo. U njezinom postavljanju veliku ulogu igrao je prostor koji je zbog veličine povećao obujam posla no na kraju je samo doprinijeo cijelom izgledu izložbe. Hvala organizatorima i izvršnim producentima OLJK-a", kazao je autor Mihić, a izložba, koja je na otvaranje privukla više od stotinu posjetitelja, može se pogledati zaključno s 13. srpnja.

Široku lepezu skladbi pak Osječankama i Osječanima je u dvorištu Glazbene škole Franje Kuhača Osijek prezentirao odlični puhački kvintet Simply Brass. Nakon što su koncert otvorili malim skečom, članovi kvinteta - Hrvoje Pintarić (horna), Tomica Rukljić (1. truba), Rudolf Homen (2. truba), Alan Bošnjak (trombon) i Joe Kaplowitz (klavir, tuba) – izveo je izvorna djela suvremenih skladatelja te obrade za brass ansambl skladbi iz razdoblja baroka, klasike i romantizma, tradicionalne crnačke duhovne pjesama, jazz skladbe i popularne melodije. "Drago mi je da smo bili u mogućnosti vas provesti kroz glazbenu povijest našim izvedbama", obratio se trombonist Alan Bošnjakpublici prije nego što su furioznom izvedbom makedonske narodne pjesme "Jovano, Jovanke" uz gromoglasni pljesak zaključili koncert.

Gotovo 600 gledatelja pak potom se uspjelo nagurati u dvorište Rektorata, gdje su gostovali splitski humoristi, novinari i pisci Boris Dežulović i Predrag Lucić s najnovijim izdanjem svoje urnebesne "kulturno-odmetničke priredbe" koja u posljednje vrijeme nosi naziv Melodije sela i Bruxellesa. Nepunih šest mjeseci nakon što je putujući pjesničko-satirički cabaret Studija LuDež, odnosno dvojice bivših novinara Feral Tribunea, prvi put gostovao u Osijeku, u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, ponovno je pokazao kako ne štedi nikoga. "Naša kulturno-odmetnička priredba, kako je od milja zovemo, nikada nema isti sadržaj, iako je izvodimo već osmu godinu. Stalno mijenja i naslove pa se do sada zvala Melodije kurbi et oporbi, Melodije borbe i pretvorbe, Melodije bijede i pobjede, Melodije kome i Komore, Melodije križa i pršuta... Odlično prolazi svuda u regiji, dakle ne samo u Hrvatskoj, već i u Srbiji, BiH i dalje. Publika uvijek najbolje reagira kada 'udaramo' po lokalnim moćnicima i tiranima”, izjavio je Lucić. “Inspiraciju pronalazimo u svakodnevici, najviše u Hrvatskoj jer je to naše društvo, ali i regiji. Materijala ima čak i previše, a fascikl s pjesmama, koje neprestano mijenjamo, već je podeblji”, istaknuo je Dežulović prije nego što su u formi "red priče-red pjesme". Na satiričan način progovorili su i propjevali o nizu društvenih i političkih događanjima i anomalija, a na meti su se našli Zoran Milanović, Ivo Josipović, Katolička crkva, Nadan Vidošević, referendum o braku, Tomislav Karamarko, ulazak Hrvatske u EU, Ivo Sanader, Jadranka Kosor i drugi, što je izazivalo veliki smijeh i pljesak publike, a na kraju su nagrađeni pravim ovacijama.

Stolica više u petak navečer tražila se i za filmsku večer jer su prikazani Kauboji, komična glazbena western drama u režiji Tomislava Mršića. Sudeći po odazivu – gotovo 200 gledatelja – i reakcijama, opravdali su što su na Festivalu igranog filma u Puli 2013. dobili nagradu publike za najbolji film. Mnoge je u dvorište Kazamata, osim ugodne atmosfere ljetnog kina na otvorenom, privukao i jaki "osječki štih" Kauboja koji im daju Saša Anočić, autor istoimene hit predstave po kojoj je nastao film, te glumci Živko Anočić i Hrvoje Barišić.