Tech

ONLINE

Prihodi od interneta eksplodirali posljednjih godina

Domaći telekom operateri u posljednjih šest godina, od 2008. do 2013. zabilježili su rast prihoda od internetskih usluga čak 150 posto.

Ilustracija   FOTO:Tim Ireland/Press Association/PIXSELL
Piše: Republika.eu / ICT Business

Razlog je prihod koji je s milijarde kuna u 2008. porastao na čak 2,511 milijardi kuna na kraju prošle godine. Na godišnjoj razini u 2013. godini u odnosu na prethodnu godinu rast prihoda iznosio je 7,31 posto.

Razvoj širokopojasnih usluga od iznimnog je značaja za gospodarski razvoj Hrvatske te od ključne važnosti za uspostavljanje društva znanja, tvrde u domaćem telekomunikacijskom regulatoru HAKOM-u i dodaju da širokopojasni pristup internetu postaje jedna od osnovnih potreba današnjeg svijeta, a u njegovom razvoju sve veći udio zauzima i širokopojasni pristup putem pokretne mreže što dokazuje i stalni porast broja korisnika i prihoda od usluge širokopojasnog pristupa putem pokretnih mreža.

Prema podacima HAKOM-a koje prikuplja od telekom operatera na kraju prošle godine bilo je 1,347 milijuna korisnika širokopojasnog pristupa Internetu od čega na fiksni pristup otpada gotovo 924 tisuće korisnika uz gustoću nešto veću od 21 posto, dok je u mobilnim mrežama taj broj dosegao 423,3 tisuće korisnika. Gledajući na godišnjoj razini broj korisnika fiksnog širokopojasnog pristupa Internetu porastao je za 3,7 posto, dok je u mobilnom pristupu broj korisnika povećan čak 29,7 posto.

IZVOR: ICT Business