Gospodarstvo

PUSIĆ

Rasterećenje plaća da, oko reinvestirane dobiti pričekajmo analize

Apsolutno podržavamo mini poreznu reformu, odnosno porezno rasterećenje građana, poručila je prva potpredsjednica Vlade i čelnica HNS-a Vesna Pusić nakon odrađene prve sjednice poslije ljetne stanke.

Vesna Pusić   FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
Piše: Media Servis

'Smatramo da je to direktni doprinos pozitivnoj investicijskoj klimi. To je bez daljnjega jedna pozitivna mjera. Postoje neki nagovještaji i dodatne mjere vezane na oporezivanje reinvestirane dobiti. Oko toga još moramo vidjeti analize. Jer ako to nije imalo efekta, onda ima logike. Međutim, ako je imalo pozitivnog efekta, Ministarstvo financija treba prvo podastrijeti analizu. I naravno Ministarstvo gospodarstva'', rekla je Pusić koja se osvrnula na manjak u proračunu koje će taj potez izazvati.

''Rupe u proračunu se puno bolje krpaju stimuliranjem investicijske klime, većim brojem tvrtki i investitora, nego davanjem visokih nameta'', jasna je šefica HNS-a.

Kada bi planirane izmjene poreza na dohodak trebale stupiti na snagu, odnosno bi li građani već ove godine na plaći mogli osjetiti promjene, još se ne zna.

''To ćemo još vidjeti. Mislim da je to moguće napraviti od 1.1. sljedeće godine, a ako ima mogućnosti i prije. Ali Ministarstvo financija će podastrijeti svoju analizu i temeljem toga ćemo donijeti odluke'', poručila je prva potpredsjednica Vlade.