Gospodarstvo

PRIOPĆENJE IVE JOSIPOVIĆA

Jug Hrvatske će profitirati

Povodom rasprava o Jadransko-jonskom autoputu, predsjednik Republike Ivo Josipović izdao je sljedeće priopćenje:

Predsjednik Ivo Josipović   FOTO:Matija Topolovec/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Apsolutni prioritet Republike Hrvatske i svake njene vlade mora biti infrastrukturno, posebno prometno povezivanje cijele zemlje. Povezivanje Dubrovnika, Pelješca, Korčule, Lastova i drugih dijelova juga Hrvatske jedino su jamstvo njihova izlaska iz prometne i druge izolacije, jamstvo njihova napretka i napretka cijele Hrvatske.

Zato, izgradnja Pelješkog mosta i odgovarajuće cestovne infrastrukture jest prioritet oko kojega se mora postići konsenzus građana i svih političkih stranaka. Domaće i EU izvore financiranja treba žurno usmjeriti tom cilju.

Prioritet je i izgradnja Jadransko-jonskog autoputa. On će strateški promijeniti nabolje položaj Hrvatske, posebice jadranske Hrvatske. Trasu autoputa treba utvrditi sa zainteresiranim državama i financijerima da bude optimalna za hrvatske potrebe. Od tog projekta profitirat će i cijela regija, od Hrvatske do Grčke.

EU financiranje, ali i naš najbolji interes, uvjetuju optimalno financijsko, prometno i ekološko rješenje za trasu. Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija i cijeli jug Hrvatske, najviše će profitirati. Dubrovnik će s više pristupnih cesta biti povezan s autoputom. Uz to, autoput će vratiti život u dio Federacije BiH u kojem obitava dio hrvatskog naroda. Pelješki most, brze ceste i autoput komplementarni su projekti koji se ne isključuju, već međusobno upotpunjuju.

Zato, pozivam na što brži početak izgradnje Pelješkog mosta i pripadajuće infrastrukture te dovršenje pregovora o Jadransko-jonskom autoputu kao strateških razvojnih projekata Republike Hrvatske. Pozivam i na zajedništvo po pitanju strateških projekata razvoja RH koji često nadilaze mandat jedne Vlade, kako bi osigurali njihov nesmetan dovršetak u interesu svih građana Hrvatske", stoji u priopćenju predsjednika Josipovića.