Ostalo

SINDIKALISTI

Pred ministrom Mornarom je velik izazov

Novi ministar obrazovanja Vedran Mornar započeo je čistku za svojim prethodnikom, poručuju to iz sindikata Preporod zadovoljni odlukom novog ministra da promjeni Pravilnik o normi. Taj pravilnik kojeg je donio ministar Jovanović, nastavnicima likovnog, glazbenog i tjelesnog onemogućio je da dodatnim aktivnostima, poput uređenja škola ili vođenja školskih zborova i sportskih klubova povećaju svoju satnicu. Zbog toga je gotovo 12 tisuća osnovnoškolskih nastavnika ostalo bez potrebne norme, plaća im je umanjena od 500 do tisuću kuna, a neki su ove jeseni trebali biti i tehnološki višak.

Vedran Mornar   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Na sreću, novi ministar uvažio je sve prijedloge sindikalista, te je izmjenio Pravilnik i nastavnicima za dodatne djelatnosti priznao dva školska sata.

"Ali čak i važnije od ovih 70ak sati je to da su to upravo ovi sati koji su nedostajali tim kolegama i kolegicama da dođu do pune satnice, pune norme, a time i pune plaće."

Ovaj pravilnik tek je jedna u nizu grešaka koju je u svom kratkom mandatu napravio ministar Jovanović, upozoravaju sindikalisti.

"Bojim se da Mornaru neće biti dovoljno ovih godinu i pol dana da samo iščisti, ne da nešto novo napravi, nego a samo vrati stvari na početnu poziciju jer je Željko Jovanović ostavio iza sebe jako, jako puno štete."

Grandski ugovori, smanjenje plaća, ukidanje sredstava za prijevoz učitelja i nastavnika, te prekinuti dijalog sa sindikatima, tek su neke od zamjerki na rad Jovanovića.

Sindikalisti kažu kako je za zaključke o novom ministru obrazovanja, prerano, ali i dodaju kako je pred njim je prvi veliki izazov, izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju koje bi se vrlo brzo trebale naći na saborskim klupama.