Tech

UMREŽENOST

Pristup internetu je nužan, no fiksna linija više nije

Pristup internetu odavno je stvar potrebe, a ne luksuza. Više ne možemo bez toga, sve se odvija uz internet, od posla, održavanja prijateljskih i obiteljskih veza, do obrazovanja.

Ilustracija   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / ICT Business

Ofcom je stoga napravio istraživanje kojima bi približio navike korisnika cijelom svijetu, odnosno onom virtualnom. Ipak, istraživanje je specifično po tome što se koncentrira na mlađu i stariju generaciju, dakle one između 16 i 24 godine te one od 75 i na više godina.

Istraživanje je pomalo iznenadilo jer mladi od 16 do 24 godine starosti na svoje mobilne uređaje gledaju kao uređaje koji im prvenstveno služe za slanje SMS poruka. Tako misli njih sedamdeset posto, dok njih pedeset posto smatra kako im prvenstveno služe zbog pristupa internetu. Zanimljivo, istraživanje je provedeno i na starijima od 75, a njih šest posto služie mobilnim uređajima za slanje SMS poruka, ali nitko za pristup internetu. Inače, prosjek u Velikoj Britaniji je 45 posto, što se tiče SMS poruka. Što se interneta tiče, na četrdeset posto je.

Što se funkcije poziva tiče, šezdeset posto onih između 16 i 24 godine starosti smatra to bitnom stavkom na mobilnim uređajima. Isto tako, 17 posto onih iznad 75 godina to vidi kao bitnu stavku. Prosjek u Velikoj Britaniji je 46 posto. Također, kao glavnu svrhu korištenja mobilnih uređaja za pozive, vidi 61 posto starijih od 75 godina i svega 12 posto mladih. Kad se već radilo to istraživanje, upitani su korisnici i za fiksnu liniju. Postotak se za starije od 75 nije mijenjao, isto je 61 posto, ali kod mladih je na 29 posto. To znači da je fiksnoj liniji u budućnosti "odzvonilo".

Zanimljivo je i da se ni mlađa ni starija generacija ne žali na cijene usluga za ono što im treba u svakodnevnici dok koriste mobilne uređaje. Njih 74 posto smatra da su cijene pristupačne, a njih 45 posto da su se morali nečega odreći da bi koristili mobilni uređaj i sve što ide uz njega.

IZVOR: ICT Business