Tech

[VIDEO] NOVITETI IZ CUPERTINA

Apple predstavio dva iPhonea i dugoočekivani sat

Američki informatički div Apple predstavio je u utorak dva nova modela iPhonea, od kojih je jedan vrlo velik, a prezentacija se očekivala s posebnim nestrpljenjem.

iPhone 6 i iPhone 6 Plus   FOTO:Apple
Piše: Republika.eu / Al Jazeera Balkans

iPhone 6 imat će zaslon dijagonale 11,9 centimetara, a iPhone 6 "Plus" 14 centimetara, čime Apple ulazi u paletu "phableta", pametnih telefona velikih gotovo kao tableti.

Taj tip proizvoda sve je popularniji u potrošača i brojni konkurenti, napose azijski, već su osvojili svoj dio tržišta.

Dimenzije najnovijih inačica telefona koji su se lani pojavili na tržištu dosežu najviše 10,1 centimetar.

iPhone 6 tanji je od svojih prethodnika, njegov je procesor snažniji, a zaslon poboljšane kvalitete.

Pored širih ekrana, nove Appleove pametne telefone krasi i bolja rezolucija, kvaliteta zvuka kao i brzina procesora. iPhone 6 posjeduje iSight kameru sa 8 megapiksela te procesor A8 koji je duplo brži od sadašnjih pametnih telefona.

iPhone 6 u SAD-u će se moći kupiti na dvogodišnji ugovor te, ovisno o kapacitetu, po cijeni od 199 dolara, a iPhone 6 Plus po cijeni od 299 dolara. Kod nas će cijene, očekuje se, biti dosta više.

Novi iPhone pametni telefoni od 19. rujna će biti na tržištima u Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Australiji, Japanu, Singapuru i Hong Kongu, dok mu se ostali mogu nadati do kraja godine,

Novi iPhone pametni telefoni na tržište dolaze zajedno sa novim Appleovim operativnim sustavom iOS 8.

Izvršni direktor Applea Tim Cook predstavio je novi proizvod "kao najveći doseg u povijesti iPhonea".

Prezentacija u utorak nestrpljivo se očekivala, jer je Apple trebao dokazati da nije izgubio snagu svoje inovativnosti nakon smrti utemeljitelja i bivšeg vlasnika Stevea Jobsa 2011. godine.

Kao "one more thing" na prezentaciji je predstavljen i dugoočekivani Appleov sat. 


Apple Watch

"To je najosobnija naprava koju smo stvorili", rekao je Tim Cook predstavljajući ga.

Velikom broju aplikacija koje korisnici već koriste tako će se moći pristupiti i putem Apple Watcha (Facebook, Twitter, mailovi, poruke, navigacija...), a na njemu ćemo moći koristiti i Siri.

Veliku važnost Apple je na posvetio fitnessu. Naime, sat ima ugrađene senzore koji u svakom trenutku prate brojne aktivnosti koristnika, a tu su naravno i pripadajuće aplikacije.

Sat je kompatibilan je s iPhoneom 5, 5C, 5S, 6 i 6 "Plus", a u prodaju će početkom 2015. godine po početnoj cijeni od 349 dolara.

Na kraju prezentacije nastupio je U2, najavivši svoj novi album "Songs of Innocence", koji je besplatno dostupan korisnicima iTunes Storea.

Izvor: Al Jazeera Balkans