Društvo

STOŽER ZA OBRANU INA-e

Pitanje što se krije iza odluke NO

Nakon odluke Nadzornog odbora INA-e da se pitanje sudbine sisačke rafinerije odgodi za najmanje mjesec dana, u Sisku se sinoć sastao Stožer za obranu rafinerije.

Ilustracija   FOTO:Petar Glebov/PIXSELL
Piše: Media Servis

Koordinator stožera Predrag Sekulić za MS je rekao da su unatoč odgodi odluke o gašenju te najavi izrade nove strategije, na osnovu koje će se odlučivati o razvoju rafinerija u Sisku i Rijeci, skeptični.

''Odluka nas veseli koliko i ne veseli. Uvijek je pitanje što se skriva iza te odluke, a ne mislimo da je to nešto super pozitivno sa strane poslodavca'', dojma su u stožeru.

Uz ostalo, nepovjerljivi su oko mogućnosti razvoja 'alternativne proizvodnje', koja je, tvrdi, suprotna studijama kojima stožer raspolaže.

''Naravno da nas ne zanimaju nikakve alternativne metode. Mi imamo dokaze i studije po kojima se vidi da Rafinerija Sisak može poslovati pozitivno. Evo, i oni su si uzeli malo vremena, naravno, i mi kao stožer i udruženi sindikati radimo na svojim planovima. I pripremamo se za sve scenarije'', poručuje Sekulić.

Na situaciju u INA-i nakon zaključka NO da se rješenje za Sisak i Rijeku odgađa dok se ne finalizira strategija rafinerijskog poslovanja, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko osvrnuo se za posjeta Gospiću.

''Ono što bih htio jest da to bude povoljan ishod, prije svega za radnike u Sisku. Ono što je loše, da ova Vlada već tri godine ne zna komunicirati s mađarskim partnerom. Mislim da je to velikim dijelom i uzrok svih ovih nesporazuma. I ne daj bože nekakvog lošeg završetka za naše radnike'', poručio je predsjednik HDZ-a, stranke čiji bivši predsjednik u Remetincu služi 8 i pol godišnju kaznu zatvora zbog mita i prepuštanja INA-e mađarskom MOL-u.