Brodsko-posavska

HOLDING

Najava 200 otkaza u Ðuro Ðaković do kraja godine zvoni na uzbunu

Dok u Nezavisnom sindikatu 'Socijalna pravda' strahuju od scenarija sličnog sisačkom, iz Uprave poručuju, upravo su razvoj i očuvanje radnih mjesta ciljevi plana restrukturiranja.

Ilustracija   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Novo razdoblje pred nekadašnjim metaloprerađivačkim gigantom iz Broda, sredinom prošlog stoljeća službeno najuspješnijim u tom sektoru u bivšoj državi. Danas, tvrtka u većinskom državnom vlasništvu u povezanim društvima zapošljava oko 1100 radnika. Najava kako će neki od njih uskoro morati otići, sve je zabrinula, tvrde u sindikatu.

Naime, Nadzorni odbor potvrdio je strategiju poslovanja do 2019. godine. A sve kako bi Đuri Đakoviću upravljačko, organizacijsko, a onda i financijsko restrukturiranje osiguralo uspješniju budućnost, govori Tomislav Mazal, od svibnja čelni čovjek Uprave. Za MS navodi koja su ciljana područja razvoja.

''Fokus je na tri poslovna područja: obrane - najvećim dijelom u proizvodnji borbenog oklopnog vozila, remontu i modernizaciji tenkova; proizvodnji teretnih vagona u segmentu transporta te u energetici i industriji - najvećim dijelom u proizvodnji teških i proizvodnih komponenti za naftnu i procesnu industriju'', izdvaja Mazal.

Plan restrukturiranja previđa izdvajanje elektromontaže u zasebnu tvrtku u kojoj bi završilo 200-ak radnika, a onda privatizaciju sa strateškim partnerom ili kroz radničko dioničarstvo. Za Upravu, nužan je to korak u jeku odobrene faze dokapitalizacije i kredita HBOR-a za planiranu modernizaciju proizvodnje.

Holding je lani knjižio 188 milijuna kuna gubitka. Skoro u cijelosti radilo se o dugogodišnjim potraživanjima od povezanih društava (nastalih između 2002. i 2007.) koja su lani proglašena nenaplativima te potom otpisana. Na osnovu tog iskustva i većinski, nezavisni sindikat po pitanju radnika ima nešto drugačiju računicu. Šef sindikata Darko Maras.

''Ne bi se plan radio da imamo neke crne scenarije. Ne, oni se mogu događati ako se ne želimo promijeniti. Slažem se da su se promjene možda mogle događati i ranije, i prije 20 godina. Poanta je da se sada događaju. Onda bi ih bilo dobro i podržati'', optimistično zaključuje čelni čovjek Đure Đakovića.