Tech

TRŽIŠNO NATJECANJE

EU bi mogao kazniti Google sa čak 6 milijardi eura

Europska komisija optužuje Google da krši pravila tržišnog natjecanja na području Europske unije i zbog toga bi najbogatijoj tvrtki na svijetu mogla „odrezati“ kaznu od šest milijardi eura!.

Ilustracija   FOTO:Christoph Dernbach/DPA/PIXSELL
Piše: Republika.eu / ICT Business

To je više i od one namijenjene Microsoftu, koja je iznosila 2,2 milijarde eura.

Nema šale s Komisijom, a velike tvrtke uporno pokušavaju izigrati pravila i ponašaju se kao da ona za njih ne vrijede. No s vremenom će očiti naučiti kako se treba ponašati na tržištu Starog kontinenta, koje nije tako otvoreno za one najveće i sklone zanemarivanju osnovnih tržišnih regulativa kao što je, primjerice, u Sjedinjenim Američkim Državama ili Aziji.

Ta se kazna od šest milijardi dolara temelji na deset posto prihoda koje Google ostvaruje na globalnoj razini od svog poslovanja s oglasima i tražilicom i Europska komisija istragu vodi već četiri godine. Ali to nije ništa naspram Microsofta.

''Microsoft istražujemo već 16 godina, a u samo četiri, koliko istražujemo Google, otkrili smo mnogo više problema'' rekao je voditelj tima Komisije za ktržišno natjecanje, Joaquin Almunia.

Problem u cijeloj priči je što Google posjeduje devedeset posto online tržišta u svojoj tražilici i samim time korisnici ako nešto žele naći, koriste Google. U Sjedinjenim Američkim Državama to nije problem jer sud je odredio da korisnik sam bira što će tražiti, kao i oglašivači gdje će se oglašavati. No problem je u tome što Google često ucjenjuje i tvrdi da se nešto neće naći u tražilici ako se ne koriste njihovi proizvodi. Odnosno, to su optužbe koje se istražuju jer ako su istinite, to je protuzakonito.

IZVOR: ICT Business