Događanja

VRIJEDNA DONACIJA

Predmeti i umjetnine Antuna Babića i Nine Košta-Kobetić u stalnom postavu

Darovani predmeti predstavljeni su na izložbi u središnjem multimedijalnom prostoru Stalnog etnološkog postava vinkovačkog Muzeja pred velikim brojem posjetitelja.

Gradski muzej Vinkovci   FOTO:Goran Ferbezar/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Vinkovčani Nina Košta-Kobetić i akademski kipar i grafičar Antun Babić darovali su Etnološkom odjelu vinkovačkog Gradskog muzeja predmete i umjetnine koji će biti dio stalnog postava etnološke zbirke.

Nina Košta-Kobetić darovala je odjevne predmete koje je koristila kao djevojčica, našle su se tako tu i dječje igračke iz tog vremena, uporabne predmete, a ranije je darovala pokućstvo, fotografije, osobne predmete. Sve su to predmeti s kraja 19. i početka 20 stoljeća.

''Darovani predmeti u Muzeju su razvrstani u kulturno-povijesnu, povijesnu, etnološku i tehničku zbirku, a dio je u povodu Noći muzeja krajem siječnja ove godine i predstavljen javnosti u Etnološkom postavu. To su prije svega vrijedni primjerci građanskog i tradicijskog namještaja, obiteljski dokumenti, fotografije i osobni predmeti, tradicijska šokačka odjeća i posoblje, ali i građanska ženska odjeća i drugi inventar, brojni stariji i noviji tehnički predmeti, dječje igračke i različiti drugi obiteljski predmeti,'' istaknula je etnologinja mr. Ljubica Gligorević, kustosica Etnološkog odjela vinkovačkog muzeja.

Vinkovački umjetnik Antun Babić, darovao je skulpturu "Baja" u terakoti nastalu 1991. i četiri linoreza nastalih 1975. koji predstavljaju slavonskog čovjeka u narodnoj nošnji kako svira frulu i gajde.