Događanja

MALI JUBILEJ

Dvojezični glumačko-lutkarski Shakespeare na Lutkokazu

Od 19. do 22. studenog u Osijeku se održava 5. Međunarodna revija lutkarstva Lutkokaz. Iako je u startu zamišljen kao revija najboljih ispita studenata Umjetničke akademije u Osijeku, Lutkokaz je prerastao početnu ideju te ove godine nudi nekoliko kazališnih i filmskih premijera, lutkarske uspješnice, radionice i međunarodni znanstveni skup.

Lutke   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Ovogodišnji mali jubilej Lutkokaz je odlučio obogatiti s nekoliko pravih lutkarskih poslastica. Prva će se odigrati na samom otvorenju, kad će biti premijerno izvedena Shakespeareova 'Oluja'. U predstavi rijetko viđenog koncepta nastaloj u koprodukciji Umjetničke akademije u Osijeku i akademije VŠMU iz Bratislave, ispreplest će se hrvatski i slovački jezik te gluma i lutkarstvo.

Druga ekskluziva odigrat će se na filmskom platnu. U četvrtak će premijerno biti prikazan prvi hrvatski srednjometražni lutkarski film 'Jan putuje'. Naslovni junak filma nakon iznenadne samospoznaje kreće na put po svijetu kako bi pronašao - sebe. Katarina Arbanas potpisuje režiju i scenarij filma te animira naslovnog junaka, marionetu koja se ne zadovoljava svojom drvenom sudbinom. Osim u premijerama, i ove godine će biti izvedene najbolje ispitne produkcije studenata glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku