Brodsko-posavska

NEMA DISKRIMINACIJE

Slavonski Brod ipak će dobiti asistente za djecu s poteškoćama u razvoju

Grad Slavonski Brod naći će rješenje za problem asistenata u nastavi bez kojih su ostala djeca s poteškoćama u razvoju, jer Grad nije prošao na natječaju Europskog socijalnog fonda, a Udruge nisu dobile sredstva iz državnog proračuna.

Mirko Duspara   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Obećao je to gradonačelnik Mirko Duspara, premda razočaran nepravdom koja je, kaže, nanesena Slavonskom Brodu u odnosu na neke druge, bogatije gradove.

''Mi ćemo iznaći sredstva za one najugroženije koji su imali asistenta prošle godine. To ćemo pokušati izgurati do kraja školske godine, a onda ćemo u proračunu planirati sredstva za iduću. Ovo je čista diskriminacija invalidne djece u Slavonskom Brodu koji je izgubio najviše djece u Domovinskom ratu i ne zaslužujemo nepravdu koju smo sada dočekali'', rekao je Duspara, nezadovoljan radom resornog Ministarstva koje još nije donijelo pravilnik o kriterijima za dodjelu asistenta. Prema raznim osnovama, 24 djece u ovome gradu prošle je godine imalo pomoćnika u nastavi, a ove godine pokazala se potreba za njih više od četrdeset, i zbog toga je pravilnik iznimno važan.

Istovremeno dok Grad „češlja“ proračunske stavke ne bi li pronašao novac nužan za asistente, projekt Županije pak ide u dobrom smjeru. Javili su se na natječaj Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna, od kojih očekuju nešto manje od 900 tisuća kuna nepovratnih sredstava.

''Županija je kandidirala projekt za škole kojima je ona osnivač i nema dovoljno sredstva ni za njih. Tražili smo plaće za 27 pomoćnika u nastavi, a ugovorno tijelo odobrilo je za 17 učenika. S tim nismo zadovoljni'', odgovorila je zamjenica župana Dunja Magaš na pitanje može li Županija pomoći Gradu u rješavanju ove problematike. Pomoćnika će dobiti djeca s poteškoćama u Novoj Gradiški, Starom Petrovom Selu, Bebrini, Sibinju, Adžamovcima, Vrpolju..., iako je iskazana potreba daleko veća. Prošlogodišnja istraživanja pokazala su da je na području županije 321 učenik s određenom poteškoćom.