Književnost

NEOBIČAN URADAK

Baranjac napravio najmanju knjigu pjesama na svijetu, formata A13

U predvorju Centra za kulturu održana je promocija knjige pjesama “Putokaz za Baranju”, autora Stipe Benaka - Šemenjate.

Stipe Benak   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL

''Točno tako! Vjerojatno ima manjih knjižica, ali ne u standardnim formatima. Moja je knjižica formata A13, dakle listovi su joj veličine 9 x 13 milimetara'', objašnjava autor, uspoređujući je s ljudskim noktom. Ističe kako je tisak obavila tvrtka Ipress iz Šumarine, za početak 100 komada te kako je tvrdog uveza.

Kako naglašava autor, knjigom želi još više pozornosti skrenuti na Baranju te dokazati da se i u malim sredinama mogu napraviti dobre stvari te smatra kako cijeli život zapravo čine sitnice i treba se radovati malim stvarima. Knjiga, inače smještena u zaštitni omotač - kutiju za šibice, podijeljena je u šest tematskih cjelina. U njoj je 67 zavičajnih pjesama (o Baranji) te deset stranica impresuma. Uz knjigu, u zaštitnom će omotaču biti i svitak s istim pjesmama, ali tiskanim većim fontom, dakle lakše čitljivim.

''Sve su pjesme posvećene Baranji, a možemo ih nazvati baranjskim haiku stvaralaštvom. Vrlo su kratke i lako pamtljive. Evo, primjerice, jedna pjesma ide ovako. “Baranjo, raspjevana gugutko na lugošu ganka'', izrecitirao je Benak jednu od svojih baranjskih haiku pjesama.

Inače, ovaj 51-godišnji grafičar profesionist, autor je brojnih aforizama, epigrama i enigmatskih radova objavljivanih u javnim glasilima. Gostovao je i u i radijskim i u TV emisijama. Do sada je publicirao djela Turcizmi u Hrvata, Hungarizmi u Hrvata, autor je prvog Rječnika baranjskog šokačkog narječja. U pripremi su mu zbirka pjesama na šokačkom narječju, Potkovica na prašnome drumu i Rječnik austrijanizama i germanizama u Baranji, s dopunom svih austrijskih i njemačkih prezimena u Baranji u posljednja tri stoljeća.