Društvo

SVETA STOLICA BEATIFICIRA ŽRTVE ZLOČINA

Četvorica zvjerski ubijenih svećenika Banjalučke biskupije, partizanskih žrtava, sljednika „Vrkićeve i Pecnikove“ komunističke vlasti, bit će uskoro beatificirani!

Sveta stolica pokrenula je proces beatifikacije za četvoricu svećenika Banjalučke biskupije koji su zvjerski ubijeni početkom i tijekom II. Svjetskog rata priopćeno je u nedjelju iz Banjalučke biskupije. Biskup Franjo Komarica dobio je presliku službenog dokumenta Kongregacije za kauze svetih u kojima se navodi da je odobreno dopuštenje za pokretanje crkvenog procesa za proglašenje blaženih četvorice svećenika Banjalučke biskupije.

Papa Franjo   FOTO:©MASSIMILIANO MIGLIORATO/Milestone Media/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Vecernji list

Nalog Kongregacije

Prema nalogu Kongregacije pokrenuta je procedura za proglašenje blaženim Antuna Dujlovića, Waldemara Maksimilijana Nestora, Krešimira Barišića, i Jurja Gospodnetića.

To je osobiti Božiji dar u ovoj biskupiji, kojega ćemo znati cijeniti. Hvala Bogu i hvala Svetom Ocu, rekao je tom prigodom biskup Komarica. Iz Banjalučke biskupije naveli su da ovu biskupiju očekuje veliki posao na vođenju procesa beatifikacije. Beatifikacija je proglas  Katoličke crkve  o mrtvim ljudima  koji su po katoličkom vjerovanju  dobili pristup raju  i sposobnost posredovanja  u Boga u korist pojedinaca  koji se moli u njegovo ili njezino ime. Beatifikacija je treći od četiri koraka procesa kanonizacije. Osoba koja je beatificirana dobiva naslov „blaženi“.


Biskup Franjo Komarica FOTO: PIXSELL

Tko su budući blaženici i kako su ih komunistički zlikovci-partizani zvjerski mučili i ubili?

WALDEMAR MAKSIMILIJAN NESTOR - UBIJEN I BAČEN U JAMU


Rođen 12.prosinca 1888.g.u Gross-Strehlitzu u Njemačkoj. Nakon završenog školovanja zaređen je 2.veljače 1917.g. za svećenika kao trapist, da bi 1931.g. prešao u dijecezanske svećenike Banjalučke biskupije. Četnici i partizani 27. srpnja 1941.g. napali su šumski vlak s hodočasnicima koji su se vraćali s proslave Sv. Ane u Kninu. Vjernike i velečasnog Nestora su ubili blizu Drvara i bacili u jamu.

JURAJ GOSPODNETIĆ - PARTIZANI NABILI NA RAŽANJ I ŽIVOG ISPEKLI


Rođen 1910. U Postirama na Braču. Nakon završenog školovanja zaređen je 1938.g. za svećenika Banjalučke biskupije. Bio je župnik u Bosanskom Grahovu. Uhitili su ga poslije nedjeljne svete mise, svezali su ga u Grahovu, a četnici i partizani su ga nakon okrutnog mučenja izmasakrirali i nabili na ražanj te živog ispekli pred majkom kraj Bosanskog Grahova 27.srpnja 1941.g., a za njegov grob se ne zna.

KREŠIMIR BARIŠIĆ - PARTIZANI GA ŽIVOGA SJEKLI I ZAPALILI U CRKVI


Rođen je 27.srpnja 1907.g. u Jajcu. Odrastao je i školovao se u sirotištu trapista. Nakon završetka školovanja zaređen je 1933.g. za svećenika. Bio je kapelan u Banja Luci i župnik u Krnjeuši. Partizani su ga zajedno s četnicima živog strahovito mučili, masakrirali tako što su mu odrezali neke dijelove tijela te su ga živog zapalili u župnoj crkvi u Krnjeuši u kolovozu 1941.g. U crkvi su nađeni samo dijelovi tijela, koji nisu izgorili.

ANTUN DUJLOVIĆ-PARTIZANI GA IZBOLI NOŽEM I UBACILI U JAMU


Velečasni Dujlović imao je tek 29. godina kada je ubijen. Rođen je 1914. godine u mjestu Ružići. Nakon završetka školovanja zaređen je 1939. godine za svećenika Banjalučke biskupije. Bio je župnik u mjestu Gumjeri,  kod Prnjavora. Partizani su ga izboli nožem sa 16 uboda, a zatim strijeljali i bacili u jamu kraj Gunjere, kod Prnjavora 11.srpnja 1943. Tada su pobijeni i protjerani tamošnji Hrvati katolici od strane partizanskih komunističkih razbojnika.

Ovo jučerašnje pokretanje beatifikacije nad četvoricom hrvatskih katoličkih svećenika koji su skončali mučeničkom smrću od komunističke partizanske ruke na početku samoga II. Svjetskog rata, je doprinos rasvjetljavanju jugoslavenskih komunističkih zločina koji su masovno činjeni samo iz ideoloških razloga. Ovo je upozorenje cjelokupnom hrvatskom puku, da su i današnji čelnici koji su potekli iz istog političkog „gnjezda“ i slijedbenici su istih ideoloških nazora kao slijednici i nekadašnji pripadnici i baštinici bivše „Komunističke partije Jugoslavije“ ili njezina podmlatka zvanog „Savez socijalističke omladine“, apsolutno neprihvatljive osobe za obnašanje javnih društvenih funkcija,  te da je potrebno nad istim po kratkom postupku provesti najodlučniji oblik političke lustracije i iste izopćiti iz javnog i političkog života Hrvatske.

Ima li za time potrebe i u samom gradu Osijeku, ostavljamo građanima Osijeka na razmišljanje i pokretanje takve ili slične inicijative, kako bi Osijek napokon postao slobodnim i potpuno rasterećenim gradom od starog zločinačkog komunističkog nasljeđa.

IZVOR: Večernji list/Republika.eu