Putovanja

PUTOVANJA

Ne propustite najljepša mjesta u Turskoj

Turska, sjecište Europe i Azije, jedna je od najposjećenijih država na svijetu, poznata zbog svojih povijesnih spomenika i predivne prirode. Donosimo vam najljepša i svakako najnezaobilaznija mjesta Turske koje morate posjetiti ako je to vaša sljedeća destinacija.

Teatar Aspendos   FOTO:travel.hr
Piše: Republika.eu / Punkufer.hr

Plaža Patara

Patara se nalazi u neposrednoj blizini poznatog starog grada Patara u blizini turske rivijere. To je jedna od najdužih plaža Sredozemlja koja se prostire na 18 kilometara. Osim što je popularno kupalište, ona krije mnoga drevna arheološka nalazišta u svojoj blizini. 

Teatar Aspendos

Smješten je u gradu Serik u pokrajini Antalya i jedno je od najatraktivnijih antičkih nalazišta u Turskoj. Izgrađen je za vrijeme vladavine rimskog cara Marka Aurelija. Teatar je uščuvan, a razlog je to što je teatar nekoliko godina služio kao motel te je zbog toga bio održavan. Danas se još uvijek koristi kao amfiteatar, i može primiti skoro 20 tisuća ljudi.

Dvorac Bodrum

Ovaj dvorac je mjesto koje jednostavno morate vidjeti. Danas se u njemu nalazi muzej podvodne arheologije. Izgradili su ga križari u 15. stoljeću, a svake godine ga posjeti tisuće turista.

Planina Nemrut

Nemrut je 2134 metra visoka planina koja se nalazi na jugoistoku Turske, a poznata je kao kraljevska grobnica koja se koristila od 1. godine prije Krista. Statue koje krase planinu visoke su od 9-10 metara i uglavnom predstavljaju grčke i armenske bogove.

Olüdeniz

Olüdeniz je smješten na južnoj obali Egejskog mora. To je izolirana plaža koju oplakuje tirkizno plavo more. Turisti uglavnom dolaze ovamo kako bi surfali i trošili svoj odmor u nekom od bezbroj nevjerojatnih restorana smještenih uz samu plažu.

Clesusova knjižnica

Ovaj antički spomenik izgradio je Julije Cezar koji je bio stanovnik grada Epheus. Izgrađen je kako bi se u njemu smjestila knjižnica, ali i  bilo posljednje počivalište ovog velikog rimskog cara. Za vrijeme nereda u 401 godini nakon Krista - knjižnica je ozbiljno oštećena.

Vilinski dimnjaci

Goreme je grad smješten među nadaleko poznatim vilinskim dimnjacima. To su prirodne stijene vulkanskog podrijetla, nastale uslijed klimatskih utjecaja. Ovaj grad nalazi se u Kapadokiji, koja je također poznata po zanimljivom brdovitom terenu. Zbog svog oblika, dimnjaci su kroz stoljeća služili kao crkve, kuće i škole.

Palača Dolombahče

Palača Dolombahče nalazi se u Istanbulu, izgrađena je 1856. godine u vrijeme Otomanskog carstva, a na početku se koristila kao sidrište za plovila. Zbog svoje čudesne strukture i dizajna postala je cijenjena od otomanskih vladara i postala glavno administrativno središte cijelog carstva. Palača se prostire na 110.000 četvornih metara i u njoj se nalazi 285 soba i 43 dvorane.

Aja Sofia

Aja Sofija u početku je bila bazilika koju je dao izgraditi car Justinijan I u šestom stoljeću. Strukturom dominira kupola sa 102 metara u promjeru i 31 metrom visine - remek djelo rimskog graditeljstva. Skoro 900 godina Aja Sofija je korištena kao crkva, da bi 1453. godine bila pretvorena u džamiju, te je danas jedina džamija na svijetu koja sadrži slike ljudi u unutrašnjosti. Danas je pretvorena u muzej, ali se i dalje smatra džamijom.