Kino & Film

[VIDEO] AND THE OSCAR GOES TO...

Filmovi „Whiplash“ i „Foxcacher“ dobili po 5 nominacija

Akademija im je dala čak po pet nominacija za prestižnu nagradu Oscar koja će se ove godine dodjeljivati u Los Angelesu 22. veljače.

Foxcatcher   FOTO:Elle.hr
Piše: Republika.eu / Elle.hr

Filmovi „Ritam ludila“ i „Foxcatcher: Priča koja je šokirala svijet“ spadaju među kritičarski najhvaljenije uratke ove godine.

Tako je film „Ritam ludila“ (Whiplash) koji se od četvrtka, 22. siječnja započinje prikazivati u domaćim kinima osvojio nominacije u kategoriji najboljeg filma godine, sporednog glumca (J. K. Simmons – koji je ove nedjelje baš u ovoj kategoriji i baš za ovaj film osvojio nagradu Zlatni globus), adaptiranog scenarija, montaže i montaže zvuka dok je „Foxcatcher: Priča koja je šokirala svijet“ nominiran u kategorijama najbolje režije (Bennett Miller), glavnog glumca (Steve Carrell), sporednog glumca (Mark Ruffalo), originalnog scenarija i maske. Film „Foxcatcher: Priča koja je šokirala svijet“ u domaća kina stiže 5. veljače.

RITAM LUDILA (Whiplash)

Andrew Neiman (Miles Teller) je ambiciozni mladi jazz svirač bubnjeva koji se želi probiti na sam vrh elitnog glazbenog konzervatorija. Progonjen činjenicom što mu je otac propali pisac, Andrew svakog dana i noći žudi za tim da postane jedan od najboljih svirača bubnjeva ikada. Terence Fletcher (J. K. Simmons), profesor jednako poznat po svom učiteljskom talentu i zastrašujućim metodama, voditelj je vrhunskog jazz benda u školi. Fletcher otkriva Andrewa i dovodi nadarenog bubnjara u svoj bend te na taj način zauvijek mijenja mladićev život. Andrewova strast za postizanjem savršenstva, međutim, vrlo brzo prerasta u opsesiju, a nemilosrdne metode učitelja nastavljaju ga gurati do ruba vlastitih mogućnosti… I vlastitog mentalnog zdravlja.


FOXCATCHER: PRIČA KOJA JE ŠOKIRALA SVIJET (Foxcatcher)

Kada dobitnika zlatne Olimpijske medalje u hrvanju Marka Schultza bogataš John du Pont pozove na svoje imanje kako bi mu pomogao trenirati za nadolazeće Olimpijske igre u Seoulu 1988. godine, Schultz odmah pristaje nadajući se da će konačno izaći iz sjene vlastitog brata Davea. Vođen skrivenim namjerama, du Pont Schultzovo treniranje i „treniranje“ ostatka prvoklasnog hrvačkog tima vidi kao priliku da dobije poštovanje društva u kojem se kreće, ali i – što je puno važnije – svoje majke. U početku je Mark opčinjen pažnjom koju mu du Pont pruža pa ga počne gledati kao neku vrstu očinske figure čije odobravanje mora dobivati konstantno. Iako mu u početku pruža potporu, du Pontova kompleksna osobnost uskoro se mijenja i on Marka uvodi u nezdravi svijet koji ugrožava njegovu karijeru. Njegovo ponašanje i okrutne psihološke igre uskoro počnu ugrožavati Markovo ionako poprilično nestabilno samopouzdanje.

U međuvremenu, du Pont je fiksiran na Davea koji mu ne popušta i vjeruje da postoje stvari koje novac ne može kupiti. Uz rastuću du Pontovu paranoju i razdvojenost dvojice braće, ovaj trio uskoro kreće prema tragediji koju nitko nije mogao predvidjeti…